ျမန္မာအမည္ - သီဟုိဠ္သရက္
ရုကၡေဗဒအမည္ - ဆႏၵကာဒီယမ္ ေဟ့ဆီဒင္တယ္
အလြန္ဆိမ့္ေသာ အရသာရွိသည္။ သီဟုိဠ္ သရက္ေစ့ အဆံကို အေၾကာင္းျပဳ၍ သီဟုိဠ္သရက္ကို လူသိမ်ားလာျခင္းျဖစ္သည္။
သီဟုိဠ္ပင္ကို ျမန္မာနုိင္ငံ ေအာက္ပိုင္း ဂ၀ံေက်ာက္ေျမ အညံစားမ်ား၌ပင္ ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ အထူးသျဖင့္ တနသၤာရီတုိင္းႏွင့္ ရခိုင္ကမ္းရုိးတန္း ေဒသတုိ႔တြင္ ပိုမုိ ျဖစ္ထြန္းသည္။ တနသၤာရီကမ္းရုိးတန္း တစ္ေလွ်ာက္တြင္ အေလ့က်ေပါက္၍ ေတာပင္ျဖစ္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ ထား၀ယ္ဘက္တြင္ ရွစ္ကလစ္ပင္ဟု ေခၚၾကသည္။ ပဲခူးႏွင့္ ဧရာ၀တီတုိင္းတုိ႔တြင္လည္း သီဟုိဠ္ပင္မ်ား ေပါက္ေရာက္သည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ ကမ္းရုိးတန္းေဒသတြင္ ေပါက္ေရာက္ ျဖစ္ထြန္းသည္ဟု ဆုိေသာ္လည္း ထုိအပင္မ်ားသည္ အျမင့္ေပ ၃၀၀၀အထိရွိေသာ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္လည္း ေပါက္ေရာက္နုိင္သည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအပင္တုိ႔သည္ ႏွင္းေပါက္၊ ႏွင္းခဲ ဒဏ္ကို မခံႏုိင္ၾကေခ်။
သီဟုိဠ္ သရက္ပင္သည္ သရက္မ်ိဳးတြင္ ပါ၀င္၍ ဆႏၵကာဒီယမ္ေအာ့ ဆီဒင္တယ္ဟု ေခၚသည္။ အေနာက္တုိင္း သရက္ဟု ေခၚဆုိရေပမည္။ ထုိအပင္သည္ အျမဲစိမ္းလန္း၍ အကိုင္းအခက္ ေ၀ဆာေသာ အပင္မ်ိဴး ျဖစ္ျပီးွလွ်င္ ေပ-၃၀ မွ ေပ-၄၀အထိျမင့္ ေပသည္။ သီဟုိဠ္သရက္ပင္တုိ႔သည္ ရြက္လႊဲထြက္သည္။ အရွည္ ၄-လက္မ မွ ၈-လက္မအထိရွိျပီးလွ်င္ ျဗက္အက်ယ္ ၃-လက္မ မွ ၅-လက္မ အထိ ရွိတတ္သည္။ အသီး အေရာင္မွ အ၀ါေဖ်ာ့အေရာင္ႏွင့္ လိေမၼာရင့္ေရာင္ ႏွစ္မ်ိဴးရွိသည္။ လိေမၼာ္ရင့္ေရာင္မွာ ပို၍ အရည္ရႊမ္းသည္။
သီဟုိဠ္သီးမွည့္မွ ညွစ္ယူရရွိသည့္ အရည္ကို ၀ုိင္အရက္ခ်က္ရာ၌ သံုးစြဲၾကသည္။ ထုိအရက္ကို အေမရိကတုိက္ မိုရုံတစ္ နုိင္ငံတြင္ ဒူလာေရာဂါ၊ မီးယပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေကာင္းသည္ဟုဆုိ၍ ေဖာ္စပ္ သံုးစြဲၾကသည္။
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအရ သီဟုိဠ္ သရက္သည္ ခ်ိဳ၏။ ဖန္၏၊ ခံတြင္းရွင္ေစ၏။ ေၾကခဲ၏။ ေအး၏။ အဆီမရွိ ခ်ဳပ္ေစ၏။ ၀မ္းေရာင္ျခင္း၊ ေလနာျခင္းကို ျဖစ္ေစကို ျဖစ္ေစႏုိင္၏။ သလိပ္။ သည္းေျခကို နုိင္သည္ဟု ဆုိပါသည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း သီဟုိဠ္သရက္ အသီးထက္ အေစ့၊ အဆံကို ပို၍ တန္ဘုိးထား သံုးစြဲၾကသည္။
No comments:
Post a Comment