Saturday, 30 October 2010

သပြတ္ပင္

ျမန္မာအမည္ - သပြတ္ပင္္

ရုကၡေဗဒ အမည္ - လြတ္ဖား ဘီဂ်စ္တီးကား

သပြတ္သည္ ခ၀ဲ၊ သခြား၊ ပဲလင္းေျမြ၊ ဗူး၊ ဖရုံတုိ႔၏ မ်ိဳးရင္း၀င္ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ အပူပုိင္း ေဒသမ်ားတြင္ ျဖစ္ထြန္းသည္။ အျခား ေဒသမ်ားတြင္လည္း စနစ္တက် စုိက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းၾကသည္။ သပြတ္သည္ ႏွစ္တုိပင္ ျဖစ္သည္။ အရြက္သည္ ရြက္လႊဲထြက္သည္။ အရင္းကား၍ အဖ်ား ရူးကာ ငါးေထာင့္ခြ်န္ပံုသဏၭာန္ရွိေသာ ထိုအရြက္မ်ားသည္ အတန္ငယ္ စုိိက္၍ ႏူတ္ခမ္းသားတြင္ ေခြးသားစိတ္ကေလးမ်ား ေပၚေနသည္။

သပြတ္သီးသည္ အလ်ား ၅-လက္မ မွ ၁၂-လက္မခန္႕အထိ ရွည္၍ တင္းပုတ္သဏၭာန္ရွိသည္။ ခ၀ဲသီိးႏွင့္ ဆင္ဆင္တူေသာ္လည္း ခ၀ဲသီးကဲ့သုိ႔ ေစာင္းမ်ား မရွိေပ၊ အသီး၏ အတြင္းသားမ်ားမွ ျဖဴေဖြးေန၍ အသားပြျပီး အရည္ရႊမ္းသည္။ အစ့မ်ားသည္ လက္မ၀က္ခန္႕ ရွည္၍ အတန္ငယ္ ျပားျပီးလွ်င္ ေသးငယ္ေသာ ေဘးသားရွိသည္။

သပြတ္သီးကို ေၾကာက္ခ်က္ျဖစ္ေစ၊ ေၾကာ္၍ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းခ်ိဳႏွင့္ အတုိ႔ အျမွဳပ္အျဖစ္ စားသံုးနုိင္သည္။ သပြတ္အညႊန္႕မ်ားကို ဟင္းခ်ိဳႏွင့္ အတုိ႔ အျမွဳပ္အျဖစ္ စားသံုးနုိင္သည္။

ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလုိအရ သပြတ္သိးသည္ ခ်ိဳသည္။ ေအးသည္။ ေလသလိပ္ကို ပ်က္ေစသည္။ သည္းေျခကို နုိင္သည္။ ၀မ္းမိးကို ေတာက္ေစသည္။ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ပန္းနာ၊ ဖ်ားနာ၊ ပိုးနာတုိ႔ကို ႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။

No comments:

Post a Comment