ျမန္မာအမည္ - ဟင္းဂလာ
ဟင္းဂလာသည္ ပင္ငယ္ ပင္ေပ်ာ့မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အၾကမ္းအားျဖင့္ အယဥ္ႏွင့္ အရုိင္းဟူ၍ ခြဲျခားနုိင္သည္ အယဥ္မွာ စိုက္ပ်ိဳးယူရျပီး အရုိင္းမ်ိဳးမွာ အေလ့က်ေပါက္ေလ့ ရွိသည္။
ရုကၡေဗဒ အလုိအားျဖင့္ ကြမ္ပုိရုိတီမ်ိဳးရင္းတြင္ ပါ၀င္ျပီး စပီလန္သီးအက္မဲလားဟု ေခၚေသာ ဟင္းဂလားအယဥ္ တစ္မ်ိဳးရွိသည္။ ယင္းကို ဟင္းခ်က္ျပဳတ္၍ စားသံုးေလ့ရွိသည္။ ခ်ည္ဖတ္ထည့္၍လည္း စားေသာက္ၾကသည္ အရြက္မ်ားကို အရည္ညွစ္ယူ၍ နားကိုက္ေပ်ာက္ေဆး အျဖစ္လည္း သံုးၾကသည္။ ဟင္းဂလာသီး၏ အေစ့မ်ားကို ထုတ္ယူ၍ ငါးအဆိပ္ ခတ္ရာ၌ လည္းေကာင္း သံခ်ေဆးအျဖစ္လည္းသံုးစြဲၾကသည္။ ဟင္းခ်က္ျပဳတ္စားႏုိင္သည္။ အတုိ႔အျမွဳတ္ အျဖစ္လည္း စားနုိင္သည္။ ၎ကို သံခ်ေဆးအျဖစ္လည္း သံုးစြဲႏုိင္သည္။
ဟင္းဂလာမ်ား၌ အပင္ရုိးႏွင့္ အရြက္မ်ားရွိရာ အရြက္မ်ားတြင္ အနီေရာင္ရွိသည္။ အရြက္ကေလးမ်ားမွာ ေသးငယ္၍ ရွည္ေျမာေျမာ ပံုသဏၭာန္ရွိသည္။
No comments:
Post a Comment