ျမန္မာအမည္ - ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္
ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္သည္ ရာသီအလုိက္ တစ္ႏွစ္တစ္ၾကိမ္သာ ေပၚေသာ အပင္စား ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ မုိးဦးက်စ မုိးတစ္ၾကိမ္ ႏွစ္ၾကိမ္ ရြာျပီးေနာက္ ဖလံေတာင္ေ၀ွးမ်ား ေပၚသည္။ ေတာလက္ေက်းရြာမ်ားတြင္ ဖလံေတာင္ေ၀ွး ေပၚခ်ိန္က်လွ်င္ လွ်ိဳေျမာင္ ခ်ိဳင့္၀ွမ္း၊ ေရတင္ ေတာစပ္မ်ားသို႔ ၀င္ေရာက္ ခူးဆြတ္ ရယူၾကသည္။ အေလ့က်ေပါက္ေသာ အပင္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။
ရုကၡေဗဒအမည္ - ေကာ့စတတ္ စပီယိုအတ္
ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္ကို ရုကၡေဗဒ အလုိအားျဖင့္ ေကာ့စတတ္ စပီယိုအတ္ ဟု ေခၚ၍ ဇင္ဂ်ီဗာေရး စီအီးမ်ိဳးရင္တြင္ ပါ၀င္သည္။ေငြပန္းပင္၊ ခ်င္းပင္ကဲ့သုိ႔ ဥအတက္မ်ားရွိ၍ အကိုင္းအလက္ကင္းမဲ့ေသာ ပင္စည္အစုိ႔ အတက္မ်ားမွ ထြက္၍ ေပါက္သည္။ ဖလံေတာင္ေ၀ွးကို အစို႔ထြက္စေန႕တြင္ ခ်ိဳး၍ အေပၚယံ အခြံမ်ားစြာ ထုတ္ကာ ထုရုိက္၍ ေၾကာ္ခ်က္ျပဳတ္၍ စားေသာက္နုိင္သည္
ခ်ိဳဆိမ့္ေသာ အရသာရွိသည္။ အခ်ိဳခ်ဥ္ေရခ်က္၍ လည္းေကာင္း။ ခ်ဥ္ဖတ္ထည့္၍ လည္းေကာင္း။ စားေသာက္ၾကသည္။ ဖလံေတာင္ေ၀ွးပင္တြင္ အဆစ္ကေလးမ်ားရွိ၍ အဆစ္တြင္ အရြက္မ်ား တလည္းလုိက္ရွိသည္။ အရြက္၏ ပုံသဏၭာန္သည္ ဘဲဥပံု ခက္လ်ားလ်ားရွိ၍ အရြက္ဖားၾကီးမ်ား ျဖစ္သည္။ အပြင့္ အျဖဴေရာင္ ပြင့္သည္။အသီးမွာ လံုး၀န္းေသာ ပံုသဏၭာန္ရွိသည္။
ဖလံေတာင္ေ၀ွး အျမစ္သည္ အနံ႕ျပင္း၍ စူးရွေသာ အရသာရွိသည္။ ယင္းအျမစ္သည္ အဆုတ္ျပြန္ေရာင္နာ၊ အဖ်ားေရာဂါႏွင့္ ဒူလာေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးဖက္၀င္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေဒသအႏွွံ႕အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။
No comments:
Post a Comment