ဒန္႕ကြ်ဲရြက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ = လက္သံုးဆုပ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနညး္ငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
သံပရာသီး = ၁လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂ဥ
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ကို ေရေဆး၍ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
- ၾကက္သြန္နီ သံုးလံဳးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္္ျဖဴႏွစ္ဥကို ပါးပါးလွီး၍ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္စီထည့္၍ သုပ္ပါ။
- အခ်ဥ္အတြက္ သံပရာသီးညွစ္၍ ေရာနယ္ျပီး သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမး္ ပါးပါးလွီး၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
မုန္လာဥသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မုန္လာဥ (အျဖဴ) ႏုႏု = ၁စည္း
ရွာလကာရည္ = အၾကမ္းပန္ကန္တစ္လံုး
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
ေျမပဲ (ေထာင္းျပီး) = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- မုန္လာဥအျဖဴကို အခြံႏႊာျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ ခဏစိမ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ရွာလကာရည္စိမ္ထားေသာ မုန္လာဥကို စစ္ယူျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္တုိ႔ ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ကို ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- သံပရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး စားသံုးႏုိင္ပါသည္။
ဆီးျဖဴသီးေထာင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဆီျဖဴသီး = ၁၀လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁ဥ
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီိစိမ္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး အေစ့ထုတ္ပါ။
- အေစ့ ထုတ္ထားေသာ ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို ငရုတ္ဆံုထဲထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။
- ငရုတ္သိးစိမ္း၊ ဆားႏွင့္ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္စီပါ ထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ အေပါ့ အငန္ျမည္းျပီး ဆီစိမ္းဆမ္း၍ သုပ္စားပါ။ အလြန္ခံတြင္းေတြ႕ေစပါသည္။
ျမဴရြက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ျမဴရြက္ = ၅စည္း
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ေျမပဲေလွာ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္က = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ျမဴရြက္မ်ားကို အရုိးသင္၍ သဲမ်ားခါျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ။
- ေရဆူတူတါင္ အဖံုးအုပ္၍ ျပုတ္ပါ။
- အေရာင္ မပ်က္ေစရန္ သၾကားအနည္းငယ္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။
- ျမဴရြက္မ်ားႏူးလွ်င္ ဆန္ခါတြင္ ထည့္၍ ေရေအးႏွင့္ ဖြားဖြားပါေအာင္ ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
- ႏွမ္းေလွာ္၊ ေျမပဲေလွာမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တုိ႔ႏွင့္ ျမဴရြက္မ်ား ေရညွစ္၍ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးျပီး ဆီ၊ ငံျပာ၇ည္၊ အခ်ိဳမူန္႕တုိ႔ကို ထည့္၍ ေရာနယ္ပါ။
- အေပါ့အငန္ ျမည္းျပီး၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္အုပ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။
အညာကုကၠိဳရြက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ကုကၠိဳရြက္ = လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕
ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ေျမပဲ = အနည္းငယ္
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- အညာကုကၠိဳရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆး၍ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆန္ခါႏွင့္ ေရစစ္ထားျပီး ပါးပါးလွီးပါ။
- ၾကက္သြနနီကို ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။
- လွီးထားေသာ ကုကၠိဳရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ႏွမ္း၊ ဆား၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ေျမပဲတုိ႔ကို ဆီခ်က္ေလာင္းျပီး အေပါ့အငန္ လိုသေလာက္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
အညာမန္က်ည္းသီးစိမ္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မန္က်ည္းသီးစိမး္ႏုႏု = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
မွ်င္ငါးပိ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆ္ီ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- မန္က်ည္းသီးစိမ္းမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး င၇ုတ္ဆံုထဲထည့္၍ ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴပါထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- မွ်င္ငါးပိကို ကင္၍ ထည့္ေထာင္းပါ။
- ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္၊ ငရုတ္သိးစိမ္းထည့္၍ ဆက္ေထာင္းပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီစိမ္းတို႔ျဖင့္ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
အညာပုန္းရည္ၾကီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္း -
အညာပုန္းရည္ၾကီး = ၁ထုပ္
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး
ဆီ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနညး္ငယ္
ဆား = အနညး္ငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း အရွည္လုိက္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ သုပ္စားမည္ပန္ကန္ထဲသို႔ ပုန္းရည္ၾကိးမ်ားထည့္ပါ။
- ထုိအထဲသို႔ ၾကက္သြနနီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို ထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီစိမ္းႏွင့္ ဆားတုိ႔ကို ထည့္နယ္၍ သုပ္စားပါ။
ဗယာေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ကုလားပဲျခမး္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
ေဂၚဖီ = တစ္စိတ္
မန္က်ညး္သီး = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ (သို႔ ) ဆား = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ကုလားပဲကို သံုးနာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငရုတ္ ဆံုထဲထည့္၍ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ေထာင္းျပီးသား ကုလားပဲမ်ားကို ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွိးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားတုိ႔ျဖင့္ နယ္ျပီး ဗယာေၾကာ္ပါ။
- ေၾကာ္ျပီးသား ဗယာေၾကာ္မ်ားကို သုပ္ရန္ ပန္ကန္ထဲထည့္၊ ေလးစိတ္ေလာက္ေခ်ျပီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ မန္က်ည္းရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- နံနံပင္ အေပၚမွလွီး၍ အုပ္ပါ။
ဘူးသီးေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဘူးသီးႏုႏု = တစ္စိတ္
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ (သို႔) ဆား = အနညး္ငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
မုန္႕ႏွစ္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဘူးသီးမ်ားကို အေျမွာင္းေသးေသးရွည္ရွည္ လွီးျဖတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ မုန္႕ႏွစ္တြင္ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ေၾကာ္ျပီး ဘူးသီးေၾကာ္မ်ားကို လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ ဖြဖြသုပ္ပါ။
- အေပၚမွ နံနံပင္အုပ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
သနပ္စံုသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကန္စြန္းရြက္အညြန္႕ႏု = ၁၀ညႊန္႕
ဇရစ္အညြန္႕ႏု = ၁၀ညႊန္႕
မွ်စ္ = အနည္းငယ္
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ = အနည္းငယ္
ေဂၚဖီထုပ္ = အနည္းငယ္
ပန္းေဂၚဖီ = အနည္းငယ္
ပဲေတာင့္ရွည္ = အနည္းငယ္
ရုံးပတီသီး = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ = အနည္းငယ္
ဆား = အနညး္ငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ႏွမ္း = ၅က်ပ္သား
ဆီ = ၅က်ပ္သား
သံပရာသီး = ၁လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ဇရစ္ရုိးမ်ားကို မန္က်ည္းမွည့္ျဖင့္ျပဳတ္ပါ။
- မွ်စ္ကို ျပဳတ္၍ မေၾက႕တေၾကေထာင္းထားပါ။
- ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
- ေဂၚဖီထုပ္ကို ပါးပါးလွီး၊ ပန္းေဂၚဖီအပြင့္ေသးေသးေျခြ၊ ပဲေတာင့္ရွည္ကို ေစြေစြေလးနဲ႕ ပါးပါးလွီးျဖတ္ပါ။
- ပဲေစာင္းလ်ားသီးေတြကိုလည္း ေစြေစြေလး လွီးထားပါ။ ရုံးပတီသီးကိုလည္း ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေသးေသးလွိးပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ေဂၚဖီထုတ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ပဲေတာင့္ရွည္တုိ႔ကို ေရျဖင့္ျပဳတ္၍ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ အသင့္ျပင္ထားေသာ အရာအားလံုးကို သုပ္မည့္ ဇလံုထဲသို႔ ထည့္၍ ဆား၊ ဟင္ခတ္မူန္႕၊ ဆီခ်က္၊ သံပရာသီးတုိ႔ထည့္နယ္၍ သုပ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ အေပၚမွ ႏွမး္ျဖဴး၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- သတ္သတ္လြတ္အတြက္ အလြန္ေကာင္းေသာ အသုပ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။
အာလူးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
အာလူး = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕ (အက်က္) = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ (သို႔) ဆား = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- အာလူးကို ေရျဖင့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရစစ္ထားပါ။ အေပၚယံအခြံေျခာက္လွ်င္ အခြံႏြာပါ။ သုိ႔မွသာ ႏႊာ၍ ေကာင္းပါသည္။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ အာလူးကုိလည္း အတံုးေသးေသးလွီးထားပါ။
- အာလူး၊ ၾကက္သြနနီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ကိုေရာ၍ သုပ္စားပါ။ ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ သုပ္ႏုိင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment