Thursday, 8 March 2012

ၾကက္ဥငါးပိခ်က္ (၀ိုက္ဖီ)


ဒီဟင္းေလးက ကရင္တုိင္းရင္းသားေတြ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ငါးပိခ်က္မ်ိဳးစံုက ျမန္မာထမင္း၀ိုင္းေတြမွာ မပါမျဖစ္မုိ႔ အခုဒီကရင္တုိင္းရင္းသားတုိ႔ရဲ႕ ၾကက္ဥငါးပိခ်က္ကိုလည္း ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။



ၾကက္ဥငါးပိခ်က္အတြက္ လိုအပ္တာေတြက ငါးပိ(အရည္က်ိဳငါးပိ) အနည္းငယ္၊ ၾကက္ဥတစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ နံနံပင္တုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ မူရင္းဟင္းခ်က္နည္းအတုိင္းဆုိရင္ လူတုိင္းနဲ႔ လွ်ာမေတြ႕မွာစိုးတာေၾကာင့္ ထံုးစံအတုိင္း ေဒသစံုကလူေတြနဲ႔ အဆင္ေျပေအာင္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားပါတယ္။


ပထမဆံုးငါးပိကို က်ိဳေနက်အတုိင္းက်ိဳျပီး ေမႊးေနေအာင္က်ိဳပါမယ္။ ငါးပိရည္ကို ေသခ်ာစစ္ျပီး အၾကမ္းပန္ကန္လံုး တစ္လံုစာေလာက္ အရည္ယူထားပါ။


ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီသတ္ထဲကို အေရာင္ေရာ အစပ္ပါလုိခ်င္သူေတြက ငရုတ္သီးခြဲၾကမ္းတန္းထည့္ျပီး သတ္လုိ႔ရပါတယ္။ ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႔ ငါးပိရည္က်ိဳကို ေလာင္းထည့္လုိက္ပါ။ ငါးပိရည္က်ိဳပြက္လာတဲ့အခါ အရသာအေနေတာ္ျဖစ္ေအာင္ ဆားနဲ႔ ၾကက္သားမူန္႔ထည့္ပါမယ္။ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည့္ျပီးေမႊမွာမုိ႔ ငါးပိရည္ပ်စ္ေနရင္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးခြဲၾကမ္းထည့္မထားဘူးဆုိရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကို ထည့္ရပါမယ္။


ေနာက္ထပ္ထည့္တဲ့ ေရပြက္ျပီဆိုမွ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေဖာက္ထည့္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ေဖာက္ထည့္လုိက္တဲ့ ၾကက္ဥကို အေဖတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ နညး္နည္းေလးေမႊေပးလုိက္ျပီး နံနံပင္အုပ္ကာ မီးဖိုေပၚက ခ်လုိ႔ရပါျပီ။


ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးပိခ်က္ပံုစံတစ္မ်ိဳးကို ျမည္းစမ္းခ်က္ျပဳတ္လုိ႔ ရျပီေပါ့။

No comments:

Post a Comment