ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ျပည္ၾကီးငါး = လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ = ၆၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျမိတ္ဥ = ပါးပါးလွီး = ၁၀ဥ
ဂ်င္း(ခ်င္း)ႏုႏု = အခြံခြာ၊ ပါးပါးလွီး = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ = လက္မ၀က္ထက္ေသးေသးျဖတ္ = အနည္းငယ္
ျပည္ၾကီးငါး = လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ = ၆၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျမိတ္ဥ = ပါးပါးလွီး = ၁၀ဥ
ဂ်င္း(ခ်င္း)ႏုႏု = အခြံခြာ၊ ပါးပါးလွီး = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ = လက္မ၀က္ထက္ေသးေသးျဖတ္ = အနည္းငယ္
စပါးလင္ = ပါးပါးလွီး = အနည္းငယ္
ပင္စိမ္းရြက္ = အနည္းငယ္
ပူဒီနာရြက္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစပ္စပ္အနီေတာင့္ = ပါးပါးလွီး = ၁ေတာင့္
အစပ္ရည္ဆမ္းစရာ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင့္ = ၃ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီး = ၃ေတာင့္
သံပရာရည္ = စားပြဲတင္ဇြန္း = ၄ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ = စားပြဲတင္ဇြန္း = ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
အစပ္ရည္ဆမ္းစရာကို အရင္ျပဳလုပ္ပါမယ္။ ၾကိတ္စက္မွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင့္၊ ဂ်င္း(ခ်င္း)နဲ႔ သံပရာရည္၊ ငါးငံျပာရည္တုိ႔ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမာ္တာဖြင့္ျပီးၾကိတ္ပါ။ ျပီးရင္ ခြက္တစ္ခုမွာထည့္ျပီး ခဏထားပါ။
ျပည္ၾကီးငါးကို အရိအခြ်ဲနဲ႔ အဆီေတြကင္းစင္သြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာပြတ္တုိက္ေဆးရပါမယ္။ ေက်ာရုိးကုိ အတြင္းထိႏူိက္ျပီး ဖယ္ထုတ္ရပါမယ္။ သန္႕စင္ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးကို ဓားနဲ႔ အရွည္လုိက္ခြဲျပီး အတြင္းပိုင္းကိုလည္း ေသေသခ်ာခ်ာေဆးပါ။ ျပီးမွ ျပည္ၾကီးငါးအတြင္းသားကို ဓားနဲ႔ေထာင့္ျဖတ္ အျပန္ျပန္အလွန္လွန္လွီးပါ။ ျပည္ၾကီးငါးသန္႔စင္ျပင္ဆင္ျပီးရင္ ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ လွီးျဖတ္ျပီး ႏူးက်က္ေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပဳတ္ျပီးသြားတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးကို ဇလံုတစ္လံုးမွာ ေျပာင္းထည့္ကာ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္ဥ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္း(ခ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပင္စိတ္းရြက္၊ ပူဒီနာစတာေတြနဲ႔ေရာျပီး အသာအယာေရာနယ္ပါ။
ေနာက္ဆံုးမွာ တည္ခင္းမယ့္ပန္ကန္ကို ေဂၚဖီရြက္ခင္းျပီး ျပည္ၾကီးငါးဆလတ္သုတ္ထည့္ အေပၚက အစပ္ရည္ေလာင္း၊ ငရုတ္သီးလီွးထားတာျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ရမွာပါ။
မွတ္ခ်က္။ ။ ဒီဆလတ္သုတ္မွာ ထုိင္းစတုိင္ျဖစ္ျပီး သၾကားမထည့္ပါ။
ပင္စိမ္းရြက္ = အနည္းငယ္
ပူဒီနာရြက္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစပ္စပ္အနီေတာင့္ = ပါးပါးလွီး = ၁ေတာင့္
အစပ္ရည္ဆမ္းစရာ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင့္ = ၃ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီး = ၃ေတာင့္
သံပရာရည္ = စားပြဲတင္ဇြန္း = ၄ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ = စားပြဲတင္ဇြန္း = ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
အစပ္ရည္ဆမ္းစရာကို အရင္ျပဳလုပ္ပါမယ္။ ၾကိတ္စက္မွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ငရုတ္သီးအစပ္ေတာင့္၊ ဂ်င္း(ခ်င္း)နဲ႔ သံပရာရည္၊ ငါးငံျပာရည္တုိ႔ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမာ္တာဖြင့္ျပီးၾကိတ္ပါ။ ျပီးရင္ ခြက္တစ္ခုမွာထည့္ျပီး ခဏထားပါ။
ျပည္ၾကီးငါးကို အရိအခြ်ဲနဲ႔ အဆီေတြကင္းစင္သြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာပြတ္တုိက္ေဆးရပါမယ္။ ေက်ာရုိးကုိ အတြင္းထိႏူိက္ျပီး ဖယ္ထုတ္ရပါမယ္။ သန္႕စင္ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးကို ဓားနဲ႔ အရွည္လုိက္ခြဲျပီး အတြင္းပိုင္းကိုလည္း ေသေသခ်ာခ်ာေဆးပါ။ ျပီးမွ ျပည္ၾကီးငါးအတြင္းသားကို ဓားနဲ႔ေထာင့္ျဖတ္ အျပန္ျပန္အလွန္လွန္လွီးပါ။ ျပည္ၾကီးငါးသန္႔စင္ျပင္ဆင္ျပီးရင္ ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ လွီးျဖတ္ျပီး ႏူးက်က္ေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။
ျပဳတ္ျပီးသြားတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးကို ဇလံုတစ္လံုးမွာ ေျပာင္းထည့္ကာ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျမိတ္ဥ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္း(ခ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပင္စိတ္းရြက္၊ ပူဒီနာစတာေတြနဲ႔ေရာျပီး အသာအယာေရာနယ္ပါ။
ေနာက္ဆံုးမွာ တည္ခင္းမယ့္ပန္ကန္ကို ေဂၚဖီရြက္ခင္းျပီး ျပည္ၾကီးငါးဆလတ္သုတ္ထည့္ အေပၚက အစပ္ရည္ေလာင္း၊ ငရုတ္သီးလီွးထားတာျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ရမွာပါ။
မွတ္ခ်က္။ ။ ဒီဆလတ္သုတ္မွာ ထုိင္းစတုိင္ျဖစ္ျပီး သၾကားမထည့္ပါ။
No comments:
Post a Comment