Saturday, 20 November 2010

အသုပ္စံုႏွင့္ပတ္သက္၍

၀ါးပိုးမွ်စ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀ါးပိုးမွ်စ္ = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြနနီ = ၃လံုး

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား= အနည္းငယ္

ဆီခ်က္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- မွ်စ္ကို ေရေဆးျပီး ျပဳတ္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ဆန္ခါႏွင့္စစ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းလုိက္ပါ။

- ေထာင္းထားေသာ မွ်စ္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီ လွီးထည့္၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ သံပရာသီးညွစ္၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္သုပ္စားပါ။

- ျမည္းၾကည့္ျပီးမွ ဆားကို လုိသေလာက္ထည့္ပါ။

- မွ်စ္သည္ အငန္ဓာတ္ပါ၍ ငန္တတ္ပါသည္။


တရုတ္စကားပါင့္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

တရုတ္စကားပြင့္ = ၁၀ပြင့္

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

ေျမပဲ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁ဥ

မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = သင့္ရုံ

ဟင္းခတ္မူန္႕ = သင့္ရုံ

ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- တရုတ္စကားပြင့္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။

- ႏူးလာလွ်င္ ဆယ္ယူျပီး ပါးပါးလွီးပါ။

- ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီး၍ ေရစင္စင္ေဆးပါ။

- ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္ဥကို ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ လွီးျပီးသား တရုတ္စကားပြင့္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမး္တုိ႔ ထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ မန္က်ည္းရည္ထည့္၍ ေရာနယ္သုပ္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။


ဂ်ဴးျမစ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ဂ်ဴးျမစ္ = ၃၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴူ = ၂ဥ

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ၄ဇြန္း

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ေျမပဲေၾကာ္ = အနည္းငယ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၄လံုး

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္ပံု -

- ဂ်ဴးျမစ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကို ဆီျဖင့္ ၾကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ပါ။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏ်င့္ ငရုတ္သီးစိမး္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ေျမပဲကို ညက္ညက္ကေလးေထာင္းပါ။

- ၎တုိ႔ကို အသုပ္လုပ္စားမည့္ ပန္ကန္ထဲသုိ႔ ေရာထည့္၍ နယ္လုိက္ပါ။ အေပါ့ အငန္ျမည္းျပီး ထည့္ပါ။

- သက္သက္လြတ္သမားမ်ား ငံျပာရည္ႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕မထည့္ဘဲ ဆားထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီး သင့္ေတာ္ရုံထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။


ခံတက္ခ်ဥ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ခံတက္ခ်ဥ္ = ၂စည္း

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ၁ဇြန္း

မွ်င္ငါးပိ = အနည္းငယ္

ေျမပဲေလွာ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္

ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ခံတက္ခ်ဥ္ကို ပါးပါး လွီး၍ ေရစစ္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီကိုလည္း လွီးထားပါ။

- လွွီးထားေသာ ခံတက္ခ်ဥ္ႏွင့္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုေရာ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ေျမပဲေလွာ္မူန္႕၊ မွ်င္ငါးပိမီးကင္၍ ထည့္ပါ။
- ဆီခ်က္ထည့္၍ သုပ္စားပါ။

- ငရုတ္သီး စိမ္းထည့္၍ သုပ္စားလွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။

- ထုိနည္းတူ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ႏွင့္ မုန္လာဥခ်ဥ္တုိ႔ကိုလည္း သုပ္စားနုိင္ပါသည္။


ကညြတ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ကညြတ္ = ၃စည္း

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ကညြတ္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါ။

- ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။

- မန္က်ည္းရည္ ေဖ်ာ္ထားပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ကညြတ္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တုိ႔ကို မန္က်ည္းရည္၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္၍ သုပ္စားပါ။


ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ = ၂၀က်ပ္သား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ေရွာက္ရြက္တုိ႔ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ဆီရႊဲရႊဲဆမ္း၍ ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရာနယ္သုပ္ပါ။

- သတ္သတ္လြတ္သမားမ်ားအတြက္လည္း ဟင္းတစ္မည္ျဖစ္ပါသည္။


ပဲပုစြန္သီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲပုစြန္သီး = ၃၀က်ပ္သား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂ဥ

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = စတီးဇြန္း သံုးဇြန္း

ပဲမူန္႕အက်က္ = ၁ဇြန္း

ေျမပဲ(ေထာင္းျပီး) = ၂ဇြန္း

ငံျပာရည္ = သင့္ေတာ္ရုံ

ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၃လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- လတ္ဆတ္ေသာ ပဲပုစြန္သီး သံုးဆယ္သားကို ေရနည္းနည္းျဖင့္ ေပ်ာ့အိေနေအာင္ျပဳတ္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေစ့ထုတ္၍ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ျပဳတ္ထားေသာ ပဲပုစြန္သီးမ်ား၏ အေၾကာမ်ားကို ထုတ္ယူ၍ ပစ္ပါ။

- အားလံုးျပီးစီးလွ်င္ အထက္ေဖာ္ျပပါ ပစၥည္းမ်ားကို အခ်ိဳးအတုိင္း ထည့္၍ နယ္ေပးပါ။

- အေပါ့အငန္ ျမည္း၍ သံုးေဆာင္ပါ။


ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေပါက္ပန္းျဖဴအရြက္ႏုႏု = ၅ခက္

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁ဥ

ငံျပာရည္ = သင့္ရုံ

ေျမပဲေလွာ္ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ႏွမ္း = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္မ်ားကို ေရျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။

- ႏူးလာေသာအခါ အရြက္မ်ားကို ေျခြ၍ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးကို ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။

- က်န္သည့္ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ။

- ေျမပဲကို မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါ။

- လွီးထားေသာ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- အခ်ဥ္အရသာအတြက္ သံပရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္သီးစိမး္ ပါးပါးလွီး၍ သံုးေဆာင္ ႏုိင္ပါသည္။


မူိအစိမ္းသုပ္ -

ဖက္ဆြတ္မူိ = ၂၀က်ပ္သား

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနညး္ငယ္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃ပင္

ၾကက္သြန္ျမိတ္ = ၂ပင္

ဆီ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနညး္ငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- မူိကို ေရစင္စြာေဆးျပီး မႊထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ မူိထည့္၊ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ဖြဖြနယ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- အခ်ဥ္အတြက္ သံပရာရည္ညွစ္ရပါသည္။

- ငရုတ္သီးစိမ္း ထည့္၍ သုပ္လွ်င္ ပို၍ စားေကာင္းပါသည္။

No comments:

Post a Comment