လက္ဖက္သုပ္ (အလွဴ)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
လက္ဖက္သားနုႏု = ၅၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား
ႏွမ္းေလွာ္ = ၅၀က်ပ္သား
ပဲျခမး္ေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား
ပဲၾကီးျခမ္းေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား
ေျမပဲ = ၅၀က်ပ္သား
ဆီ = ၅၀က်ပ္သား
ဆား = သင့္ေတာ္၇ုံ
ဟင္းခတ္မူန္႕ = သင့္ေတာ္ရုံ
ပုစြန္ေျခာက္ = ၃၀က်ပ္သား
သံပရာသီး = ၁၀လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- လက္ဖက္မ်ားကို ဆား၊ သံပရာသီးမ်ားျဖင့္ နာနာနယ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ အရည္ညွစ္ထုတ္ပါ။
- ထို႔ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕မ်ား ထည့္ျပီး ဆီရႊဲရႊဲျဖင့္ စိမ္ထားပါ။
- တစ္ပြဲစာျပင္မည့္ ပန္ကန္ထဲသို႕ လက္ဖက္သားတစ္ပံု၊ ႏွမ္း။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေျမပဲ၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္မ်ား တစ္ပံုစီထည္ပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္ကိုလည္း တစ္ပံုပံုပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဧည့္သည္၀ုိင္းမ်ားသို႔ အသင့္ခ်ေပးႏုိင္ပါသည္။
ေဆးဘဲဥသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေဆးဘဲဥ = ၃လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နိ = ၂လံုး
ႏွမ္း = အထုပ္ေသတစ္ထုပ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = ေျခာက္ေတာင့္
သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း
ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
နံနံပင္ = အစည္းေသးတစ္စည္း
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳုလုပ္ပံု -
- ေဆးဘဲဥကို အခြံႏႊာ၍ ပါးပါးလွီးပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီႏွင့္ ႏွမ္းတို႔ကို ေရာထည့္သုပ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
ပဲၾကီးေလွာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲၾကီးေလွာ္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နိ = ၅လံုး
သံပရာသီး = ၁လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲၾကီးေလွာ္မ်ားကို အ၀တ္သန္႕သန္႕ထဲထည့္၍ စည္းျပီး အေပၚမွ လွိမ့္ႏွယ္ေပးပါ။
- အခြံမ်ား ကြ်တ္သြားပါလိမ့္မည္။ ထုိအခါ အခြံမ်ား မူတ္ထုတ္၍ အသားမ်ားယူပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ ဆီႏွင့္ သံပရာရည္ညွစ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- အစပ္စားလုိလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္ပါ။
ပဲျခမ္းေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲျခမ္းေၾကာ္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲျခမ္းေၾကာ္ထဲသို႕ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ ဆီတုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီးညွစ္ထည့္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အစိမး္ပိုေကာင္း) = ၅လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး လွီးထားပါ။
- ၾကက္သြန္နိကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။
- နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထားပါ။
- ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ အားလံုးေရာျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
ေက်ာက္ပြင့္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေက်ာက္ပြင့္ = ၂ပြင့္
ပုစြန္ေျခာက္ = ၂၀ေကာင္
ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေက်ာက္ပြင့္ကို ေရစိမ္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးပါ။
- ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ နံနံပင္မ်ားထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီး၍ ထည့္သုပ္ပါ။
- သံပရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။
ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲေစာင္းလ်ားသီးႏုႏု = ၁၀ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ေျမပဲ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္္္္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲေစာင္းလ်ားသီးမ်ားကို ေရေႏြးျဖင့္ ခဏျပဳတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ေရေအးထဲသို႕ ျမန္ျမန္ထည့္စိမ္လုိက္ပါ။
- သို႔မွသာ ပဲသီးမ်ားသည္ စိမ္းစိမ္းၾကြပ္ၾကြပ္ေလး လွပါသည္။
- ပဲသီးမ်ားကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ပါ။
- ထုိထဲသို႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္၊ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲထည့္၊ ဆား၊ ဆီခ်က္၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္၍ သုပ္စားပါ။
ခရမ္းသီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ခရမ္းသီးႏုႏု = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနညး္ငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ခရမ္းသီးမ်ားကို သံဆန္ခါျဖင့္ မီးဖုတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ အခြံမ်ား အသာအယာ ခြာထုတ္ပါ။ အထဲမွ အသားမ်ားကို ပန္ကန္ထဲထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားႏွင့္ ဆီစိမ္းတုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။
- အေပၚမွ ႏွၽြ္းေလွာ္ကေလး ျဖဴးထည့္ပါ။
ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေၾကာင္လွ်ာသီး မႏုမရင့္ = ၁ေတာင့္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ၾကက္သြန္နိ = ၄လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္ = အနည္းငယ္
ေျမပဲေလွာ္ = ၅က်ပ္သား
ငံျပာရည္ (သို႔) ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေၾကာင္လွ်ာသီးကို ပါးပါးလွီး၊ ဆားျဖင့္နယ္ျပီး ေရစိမ္ပါ။ မာလာလွ်င္ ဆုပ္၍ အရည္ညွစ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရတစ္ထပ္ ထပ္ေဆးပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍သုပ္ပါ။
- ေျမပဲေထာင္းအေပၚမွ ျဖဴးး၍ ထည့္စားပါ။
ဇရစ္ရုိးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဇရစ္ရုိး = ၁၅ပင္ခန္႕
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္က = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းမွည့္ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဇရစ္ရုိးမ်ားကို ေရေဆးျပီး မန္က်ည္းမွည့္ ထည့္၍ ုျပဳတ္ပါ။ ႏူးေလာက္လွ်င္ ဆယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။
ပဲတီခ်ဥ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲတီခ်ဥ္ = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = သင့္ေတာ္ရုံ
ေျမပဲေၾကာ္ (ေထာင္းျပီး) = အထုပ္ေသးတစ္ထုပ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = ၇ေတာင့္
ႏွမ္း = အထုပ္ေသး တစ္ထုပ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲတီခ်ဥ္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္စင္ေဆး၍ ထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ပဲတီခ်ဥ္ထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ေျမပဲႏွင့္ ႏွမ္းတုိ႔ကို ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- ၾကက္သြန္ေၾကာ္ကို အေပၚမွ ျဖဴး၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ စားနုိင္ပါသည္။
က်ေနာ္လည္း ရြာေရာက္ေနလို႔ မတက္ျဖစ္ဘူး .. မေရာက္တာၾကာၿပီ .. သီလရွင္လူထြက္ၿပီး အသုပ္ေရာင္းေနၿပီ ထင္တယ္ေနာ္ :-)
ReplyDelete