Wednesday, 17 November 2010

အသုပ္စံုႏွင့္ ပတ္သက္၍

လက္ဖက္သုပ္ (အလွဴ)

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

လက္ဖက္သားနုႏု = ၅၀ က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား

ႏွမ္းေလွာ္ = ၅၀က်ပ္သား

ပဲျခမး္ေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား

ပဲၾကီးျခမ္းေၾကာ္ = ၅၀က်ပ္သား

ေျမပဲ = ၅၀က်ပ္သား

ဆီ = ၅၀က်ပ္သား

ဆား = သင့္ေတာ္၇ုံ

ဟင္းခတ္မူန္႕ = သင့္ေတာ္ရုံ

ပုစြန္ေျခာက္ = ၃၀က်ပ္သား

သံပရာသီး = ၁၀လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- လက္ဖက္မ်ားကို ဆား၊ သံပရာသီးမ်ားျဖင့္ နာနာနယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ အရည္ညွစ္ထုတ္ပါ။

- ထို႔ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕မ်ား ထည့္ျပီး ဆီရႊဲရႊဲျဖင့္ စိမ္ထားပါ။

- တစ္ပြဲစာျပင္မည့္ ပန္ကန္ထဲသို႕ လက္ဖက္သားတစ္ပံု၊ ႏွမ္း။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေျမပဲ၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္မ်ား တစ္ပံုစီထည္ပါ။

- ပုစြန္ေျခာက္ကိုလည္း တစ္ပံုပံုပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဧည့္သည္၀ုိင္းမ်ားသို႔ အသင့္ခ်ေပးႏုိင္ပါသည္။


ေဆးဘဲဥသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

ေဆးဘဲဥ = ၃လံုး

ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၂လံုး

ၾကက္သြန္နိ = ၂လံုး

ႏွမ္း = အထုပ္ေသတစ္ထုပ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = ေျခာက္ေတာင့္

သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း

ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

နံနံပင္ = အစည္းေသးတစ္စည္း

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳုလုပ္ပံု -

- ေဆးဘဲဥကို အခြံႏႊာ၍ ပါးပါးလွီးပါ။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီႏွင့္ ႏွမ္းတို႔ကို ေရာထည့္သုပ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။


ပဲၾကီးေလွာ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲၾကီးေလွာ္ = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နိ = ၅လံုး

သံပရာသီး = ၁လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲၾကီးေလွာ္မ်ားကို အ၀တ္သန္႕သန္႕ထဲထည့္၍ စည္းျပီး အေပၚမွ လွိမ့္ႏွယ္ေပးပါ။

- အခြံမ်ား ကြ်တ္သြားပါလိမ့္မည္။ ထုိအခါ အခြံမ်ား မူတ္ထုတ္၍ အသားမ်ားယူပါ။

- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ ဆီႏွင့္ သံပရာရည္ညွစ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- အစပ္စားလုိလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္ပါ။


ပဲျခမ္းေၾကာ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲျခမ္းေၾကာ္ = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲျခမ္းေၾကာ္ထဲသို႕ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ ဆီတုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီးညွစ္ထည့္ပါ။


ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အစိမး္ပိုေကာင္း) = ၅လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး လွီးထားပါ။

- ၾကက္သြန္နိကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။

- နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထားပါ။

- ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ အားလံုးေရာျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။


ေက်ာက္ပြင့္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေက်ာက္ပြင့္ = ၂ပြင့္

ပုစြန္ေျခာက္ = ၂၀ေကာင္

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေက်ာက္ပြင့္ကို ေရစိမ္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးပါ။

- ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထည့္ပါ။

- ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ နံနံပင္မ်ားထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္၍ သုပ္စားပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီး၍ ထည့္သုပ္ပါ။

- သံပရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။


ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲေစာင္းလ်ားသီးႏုႏု = ၁၀ေတာင့္

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ေျမပဲ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္္္္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲေစာင္းလ်ားသီးမ်ားကို ေရေႏြးျဖင့္ ခဏျပဳတ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ေရေအးထဲသို႕ ျမန္ျမန္ထည့္စိမ္လုိက္ပါ။

- သို႔မွသာ ပဲသီးမ်ားသည္ စိမ္းစိမ္းၾကြပ္ၾကြပ္ေလး လွပါသည္။

- ပဲသီးမ်ားကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ပါ။

- ထုိထဲသို႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္၊ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲထည့္၊ ဆား၊ ဆီခ်က္၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္၍ သုပ္စားပါ။


ခရမ္းသီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ခရမ္းသီးႏုႏု = ၂လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနညး္ငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ခရမ္းသီးမ်ားကို သံဆန္ခါျဖင့္ မီးဖုတ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ အခြံမ်ား အသာအယာ ခြာထုတ္ပါ။ အထဲမွ အသားမ်ားကို ပန္ကန္ထဲထည့္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားႏွင့္ ဆီစိမ္းတုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။

- အေပၚမွ ႏွၽြ္းေလွာ္ကေလး ျဖဴးထည့္ပါ။


ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေၾကာင္လွ်ာသီး မႏုမရင့္ = ၁ေတာင့္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ၾကက္သြန္နိ = ၄လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္ = အနည္းငယ္

ေျမပဲေလွာ္ = ၅က်ပ္သား

ငံျပာရည္ (သို႔) ဆား = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေၾကာင္လွ်ာသီးကို ပါးပါးလွီး၊ ဆားျဖင့္နယ္ျပီး ေရစိမ္ပါ။ မာလာလွ်င္ ဆုပ္၍ အရည္ညွစ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရတစ္ထပ္ ထပ္ေဆးပါ။

- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍သုပ္ပါ။

- ေျမပဲေထာင္းအေပၚမွ ျဖဴးး၍ ထည့္စားပါ။


ဇရစ္ရုိးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ဇရစ္ရုိး = ၁၅ပင္ခန္႕

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္က = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

မန္က်ည္းမွည့္ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ဇရစ္ရုိးမ်ားကို ေရေဆးျပီး မန္က်ည္းမွည့္ ထည့္၍ ုျပဳတ္ပါ။ ႏူးေလာက္လွ်င္ ဆယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။

- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။


ပဲတီခ်ဥ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲတီခ်ဥ္ = ၂၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = သင့္ေတာ္ရုံ

ေျမပဲေၾကာ္ (ေထာင္းျပီး) = အထုပ္ေသးတစ္ထုပ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = ၇ေတာင့္

ႏွမ္း = အထုပ္ေသး တစ္ထုပ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲတီခ်ဥ္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္စင္ေဆး၍ ထည့္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ပဲတီခ်ဥ္ထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ေျမပဲႏွင့္ ႏွမ္းတုိ႔ကို ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- ၾကက္သြန္ေၾကာ္ကို အေပၚမွ ျဖဴး၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ စားနုိင္ပါသည္။

1 comment:

  1. က်ေနာ္လည္း ရြာေရာက္ေနလို႔ မတက္ျဖစ္ဘူး .. မေရာက္တာၾကာၿပီ .. သီလရွင္လူထြက္ၿပီး အသုပ္ေရာင္းေနၿပီ ထင္တယ္ေနာ္ :-)

    ReplyDelete