Wednesday, 3 November 2010

၀က္သားဟင္းလ်ာႏွင့္ ပတ္သက္၍

၀က္ေခါင္းသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္ေခါင္းႏုႏု = တစ္ျခမ္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁ဥ

ၾကက္သြန္နီ = ၁၀လံုး

သခြားသီး = ၂လံုး

ေရွာက္ရြက္ = ၁စည္း

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ပဲငံျပာရည္အေနာက္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

သၾကား = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္ေခါင္းကိုျပဳတ္၊ အေနေတာ္ျပဳတ္ပါ။

- အရမ္းႏူးလွ်င္ ၀က္ေခါငး္သုပ စားမေကာင္းေတာ့ပါ။

- ျပဳတ္ျပီး၀က္ေခါင္းမ်ား ဆယ္ယူပါ။

- မီးဖိုေပၚတြင္ ဆီအိုးတည္ျပီး ၀က္ေခါင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ေၾကာ္ပါ။

- ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။

- ေၾကာ္ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးလွီးပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ေဖ်ာ္ထားေသာ အခ်ဥ္ရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕အက်က္မ်ားထည့္၍ သုတ္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္၍ သုပ္စားပါ။


၀က္သားသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္သား သံုးထပ္သား = ၃၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နိ = ၅လံုး

ေရွာက္ရြက္ = ၁၀ရြက္

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

သခြားသီး = တစ္လံုး

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

သၾကား = အနည္းငယ္

ျပဳဳလုပ္ပံု -

- ၀က္ေခါင္းသုပ္ပါအတုိင္း ငရုတ္ဆီအခ်ဥ္ရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။

- ၀က္သားမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဆား။ နႏြင္းႏွင့္ စင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ နယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ပါ။

- ျပဳတ္ျပီးအသားမ်ားကို ဓားျဖင့္ အတံုးေသးေသးလွီးပါ။

- ျပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ၀က္သားမ်ား၊ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ေဖ်ာ္ထားေသာ ငရုတ္ဆီမ်ားထည့္။
- ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕(အက်က္)၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္ထည့္၍ သုပ္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည့္ပါ။


၀က္အူစံုသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္အူစံု = တစ္စံု

ၾကက္သြန္နိ = ၁၅လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၃လံုး

ေရွာက္ရြက္ = ၁စည္း

ပဲမူန္႕(က်က္) = အနည္းငယ္

ပဲငံျပာရည္အေနာက္ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ခ်င္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

သခြားသီိး = ၂လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္အူစံုကို မန္က်ည္းသီးျဖင့္နယ္ျပီးေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။

- ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ျဖင့္ နယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ခ်င္းအနည္းငယ္ ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။

- ႏူးလာလွ်င္ အတံုးေသးေသးလွီးျဖတ္ပါ။

- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ပဲမူန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငရုတ္ဆီႏွင့္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္တုိ႔ျဖင့္ ဖြဖြနယ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း ထည့္စားနုိင္ပါသည္။


၀က္ေခါက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္ေခါက္ = ၃၀သား

ၾကက္သြန္နီိ = ၅လံုး

သခြားသီး = ၁လံုး

ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနညး္ငယ္

ပဲမူန္က (အက်က္) = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ခ်ငး္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္ေခါက္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။

- အေမႊးမ်ားပါလွ်င္ စင္ေအာင္နူတ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ခ်င္းအနည္းငယ္ျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။

- ျပဳတ္ျပီး ၀က္ေခါက္မ်ားကို အတံုးေသးေသးလွီးပါ။

- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီး ေရွာက္သီး၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ငရုတ္သီးမ်ားထည့္၍ သုပ္စားပါ။


၀က္ေသြးခဲသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္ေသြး = ၃၀သား

ၾကက္သြန္နီိ = ၅လံုး

သခြားသီး = ၁လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕ (အက်က္) = အနည္းငယ္

ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္

ခ်င္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္ေသြးမ်ားကို ေရေႏြးျဖင့္ အရင္စိမ္ျပီး ေရမ်ားကို သြန္ပစ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။

- လွီးထားေသာ ၀က္ေသြး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္ဆီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕တုိ႔ကိုထည့္၍ ဖြဖြနယ္ပါ။
- ငရုတ္ဆီျဖင့္ တို႔စားလွ်င္လည္း ေကာင္းပါသည္။

- ၀က္ေသြးႏွင့္ ၀က္ေခါက္ကို ေရာ၍ သုပ္လွ်င္ အလြန္စားေကာင္းပါသည္။


၀က္ေခါင္းႏွင့္ ၾကာဆံသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၀က္ေခါင္း = ၃၀က်ပ္သား

ဆန္ၾကာဆံ = ၂၅က်ပ္သား

သခြားသီး = ၁လံုး

ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္

ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ခ်င္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္ေခါင္းမ်ားကို ေရေဆးျပီး ျပဳတ္ပါ။

- ၾကာဆံကို ေရေႏြးေဖ်ာပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဆန္ခါျဖင့္စစ္ပါ။

- ၀က္ေခါင္းမ်ား ႏူးလွ်င္ ပါးပါးလွီး၊ စစ္ထားေသာ ၾကာဆံထည့္၊ သခြားသီးလွီးထည့္၊ ငံျပာရည္၊ စပ္ထားေသာ အခ်ဥ္ရည္၊ ပဲမူန္႕တုိ႔ျဖင့္ နယ္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။

No comments:

Post a Comment