ၾကက္သားငံျပာရည္ေၾကာ္ (အေျခာက္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္သား = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္သားမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဆားျဖင့္နယ္၍ ေရအနည္းငယ္ထည့္ ျပဳတ္ပါ။
- ႏူးေလာက္လွ်င္ ခ်၍ အသားမ်ားႏႊင္ပါ။ ႏႊင္ထားေသာ အသားမ်ားကို မြမြေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ထိုအသားမ်ားကို ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား၊ နႏြင္းတုိ႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အုိးတြင္ ဆီထည့္တည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို အလ်င္ ဆီျဖင့္ေၾကာ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ စစ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ေၾကာ္၍ နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ဒယ္အုိးထဲထည့္၍ ၾကြပ္ၾကြပ္ကေလးေၾကာ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီဒယ္အိုးထဲသို႔ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲကို မီးနည္းနည္းျဖင့္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
- ငံျပာရည္ထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား ေလာင္းထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ခြင္ေပၚမွခ်၍ အေအးခံပါ။
- ေအးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖင့္ သမေအာင္ ေရာ၍ ေမႊလုိက္ပါ။
ေဂြးသီးငါးပိခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေဂြးသီး = ၁၀လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ငရုတ္သီးပြေတာင့္ = ၁၀ေတာင့္
ဆီ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
မွ်င္ငါပိ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = ၁၀ေတာင့္
ပုစြန္ဆိတ္ = ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေဂြးသီးမ်ားကို အခြံသင္၍ ေရေဆးျပီး ျပဳတ္ပါ။
- ႏူးလာလွ်င္ ဆန္ခါႏွင့္ အႏွစ္တုိက္ယူလုိက္ပါ။
- ငရုတ္သီးပြႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ေထာင္းထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီအုိးတည္၍ ဆီသတ္ပါ။
- ပုစြန္ဆိတ္ကေလးမ်ားကိုလည္း မညက္တညက္ေထာင္း၍ ထည့္ပါ။
- မွ်င္ငါးပိကို ေရေဖ်ာ္၍ ထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ေဂြးသီးမ်ားထည့္၍ ေမႊေၾကာ္ပါ။
- ဆီျပန္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း အညွာေျခြ၍ အုပ္လုိက္ပါ။
ရင္ကမ္းသီးငါးပိခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ရင္ကမ္းသီးအခ်ိဳ = ၁၀လံုး
ပုစြန္ေလွာ္ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၅လံုး
မွ်င္ငါးပိ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
နႏြင္းမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ငါးခူငါးပိေကာင္ကို ေရစင္စြာေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ အတံုးကေလးမ်ား တံုးထားပါ။
- ငရုတ္သီးပြေတာင့္ကို ေထာင္း၍ ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္ကိုလည္း ငရုတ္သီးထည့္၍ ေထာင္းထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး နီေရာင္လာေအာင္ ေၾကာ္ထားျပီး ဆီစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီအိုးထဲသို႔ ငါးပိေကာင္တံဳးကေလးမ်ား ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ နည္းနည္းမာမာေလး ျဖစ္လာလွ်င္ ဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္ထားပါ။
- က်န္ဆီအိုးထဲသို႔ ငရုတ္သီး ေထာင္းထားသည္မ်ားထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ ငရုတ္နံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးခူ ငါးပိေကာင္တံုးေလးမ်ားထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ေျခာက္လာလွ်င္ သံုးေဆာင္၍ ရပါသည္။
- အေအးခံ၍ အေပၚမွ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ား အုပ္လုိက္ပါ။
ကကတစ္ငါးဆာနယ္ခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ကကတစ္ = ၂၀က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ကိုင္းသီးပိုးေကာင္) = ၄လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ငရုတ္ပြေတာင့္ = ၆ေတာင့္
ငံျပရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ဆား = ၅က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ကကတစ္ကို ေရေဆးျပီး ဗုိက္ခြဲ အူမ်ားထုတ္လုိက္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဗုိက္ထဲသို႔ ဆားမ်ားထည့္ သိပ္လုိက္ပါ။ ကိုယ္လံုးေပၚလည္း ဆားနယ္ပါ။ ပါးဟက္ထဲလည္း ဆားထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ စဥ္းနီတံုးျဖင့္ ဖိျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခု ဖိထားလုိက္ပါ။ ထုိကဲ့သို႔ တစ္ေနကုန္ေအာင္ ဖိသိပ္ထားလုိက္လွ်င္ ကကတစ္ငါးဆာနယ္ ေနာက္ေန႕ ျဖစ္သြားသည္။
- ထုိကကတစ္ငါးဆားနယ္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အတံုးကေလးမ်ား တံုးထားပါ။
- ငရုတ္ပြေတာင့္ကို ေထာင္း။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ဆီအုိးတည္္၍ ဆီသတ္ပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီး၍ အေစ့ညွစ္ထုတ္ျပီး ဆီသတ္အုိးထဲ ထည့္ေမႊပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငါးဆားနယ္တံဳးကေလးမ်ား ထည့္ပါ။
- ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
- ဆီက်န္ေရက်န္ေလးတြင္ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ နံနံပင္မ်ားအုပ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
ဆတ္သားေျခာက္ငါးပိေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဆတ္သားေျခာက္ = ၂၀က်ပ္သား
ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဆတ္သားေျခာက္မ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးကေလးမ်ားတံုး၊ ေရေဆးျပီး ေရျဖင့္ထည့္၍ ျပဳတ္ပါ။
- အေနေတာ္ေလာက္တြင္ ဆတ္သားတံုးကေလးမ်ားကို အသားႏႊင္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕ ဆားႏွင့္ နႏြင္း အနည္းငယ္တုိ႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကုိ ေၾကာ္၍ စစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီအုိးထဲတြင္ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲကို ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
- ထို႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ဆတသားမ်ား ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ ေျခာက္လွ်င္ ခ်၍ အေအးခံပါ။
- ေအးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မမ်ား ထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊလုိက္ပါ။
ငါးေျမြထိုးက်ပ္တုိက္ ငါးပိေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငါးေျမြထုိးက်ပ္တုိက္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး
ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ = ၅က်ပ္သား
ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေစ်းမွ အရုိးႏႊင္ျပီးသား ငါးေျမြထုိးက်ပ္တုိက္ကို ၀ယ္ပါ။
- ငါေျမြထုိးမ်ားကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ အရြယ္ေတာ္ လွီးျဖတ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း လွီးထားပါ။
- ေရွးဦးစြာ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ေၾကာ္၍ နီေရာင္လာလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
- ဒယ္အုိးထဲသို႔ လွီးျဖတ္ထားေသာ ငါးေျမြထုိးမ်ားကို ထည့္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကြပ္ရြလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
- ေၾကာ္ျပီး ငါးေျမြထိုးမ်ားကို ဆီစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီအုိး ေအာက္ခ်၍ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲထည့္၍ ေၾဗကာ္ပါ။ ငရုတ္သီးနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ငါးေျမြထိုးမ်ားထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ဖိုေပၚ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ျပန္တင္ျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ အနည္းငယ္စီထည့္၍ သမေအာင္ေမႊပါ။ ခြင္ေပၚမွခ်၍ အေအးခံပါ။
- ေအးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖင့္ ေရာေမႊလုိက္ပါ။
အလွဴငါးပိေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ = ၅၀က်ပ္သား
ပုစြန္ေျခာက္ = တစ္ပိႆာငါးဆယ္
ၾကက္သြန္နီ = ၂ပိႆာ
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၅၀က်ပ္သား
မန္က်ည္းသီး = ၃၀က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = လုိသေလာက္
ငံျပာရည္ = လုိသေလာက္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ဆီ = တစ္ပိႆာငါးဆယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေရွးဦးစြာ င၇ုတ္သီးအပြေတာင့္မ်ားကို ေရစင္စြာေဆးျပီး ေထာင္းထားပါ။
- ၾကက္သြႏ္ျဖဴမ်ားပါ ေရာထည့္၍ ေထာင္းထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ဇလံုတစ္ခုထဲ ထည့္ထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ပုစြန္ေျခာက္မ်ားကိုလည္း ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
- မန္က်ည္းသီးကို ေရစိမ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ဒယ္အုိးတြင္ ဆီထည့္ျပီးတည္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္ နႏြင္းအနည္းငယ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ လွီးထားသည္မ်ား ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- မီးေအးေအးျဖင့္ ေပ်ာ့အိလာေအာင္ အၾကာၾကီးေၾကာ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားပါ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
- ငရုတ္သီးနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕မ်ား ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္နံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ မန္က်ည္းရည္ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ လုိသေလာက္ထည့္၍ ေျခာက္လာေအာင္ အၾကာၾကီးေမႊ၍ ေၾကာ္ပါ။
- ေစးေစးေလးႏွင့္ ေျခာက္ေျခာက္ေလးေၾကာ္ပါ။
- အလွဴအတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္ေသာ ငါးပိေၾကာ္တစ္ခြက္ ျဖစ္ပါသည္။
ငါးေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္ (အေျခာက္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငါးရံ႕ေျခာက္ (သို႔) ႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္ = ၁၀က်ပ္သား
ငရုတ္သီးပြ ေလးစိတ္ကြဲ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ငါးေျခာက္မ်ားကို အရြယ္ေတာ္ အတံုးေသးေသးတံုးျပီး ေရေဆး၍ စစ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ကို နီေရာင္လာေအာင္ေၾကာ္၍ ဆီစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ငါးရံ႕ေျခာက္မ်ားကို ေၾကာ္၍ ဆီစစ္ထားပါ။
- ဆီအုိးျပန္တည္ျပီး ငရုတ္သီးထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
- ငရုတ္သီး က်က္လွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးေျခာက္မ်ားထည့္၍ ငံျပာရည္ (သုိ႕) ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ေမႊပါ။
- အတန္ၾကာမွ ခ်၍ အေအးခံျပီး ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ထည့္၍ ေမႊလုိက္ပါ။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငရုတ္သီးပြေတာင့္ = ၅က်ပ္သား
ပုစြန္ေျခာက္ = ၂၀က်ပအ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၅လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ဆီ = ၂၀က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ မ်ားကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္လံုး ထည့္၍ေထာင္းပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပ ါးပါးလွီး၍ ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။
- ၾကက္သြႏ္ျဖဴ ၃လံုးကိုလည္း ေၾကာ္ထားပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္ကို ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
- ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးမ်ား ဆီသတ္ပါ။ ထုိထဲသို႔ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္၍ ေျခာက္ေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မ်ား ထည့္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။
- ဟင္းခတ္မူန္႕ ထည့္ပါ။
- ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ မျပန္ေမႊေပးပါ။
- အေပါ့ အငန္ျမည္း၍ အေအးခံပါ။
- ေအးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မာ်းထည့္၍ ေမႊေပးပါ။
- ၾကြပ္ၾကြပ္ကေလးႏွင့္ အရသာရွိေသာ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ျဖစ္ပါသည္။
- အစပ္နည္း၍ ကေလးမ်ား အလြန္ၾကိဳက္ပါသည္။

Saturday, 20 November 2010
ငါးပိဟင္းမ်ိဳးစံုခ်က္နည္းႏွင့္ ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment