မန္က်ည္းရြက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မန္က်ည္းရြက္ႏုႏု = ၁၀က်ပ္သား
ပုစြန္ေျခာက္ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- မန္က်ည္းရြက္ႏုႏုေလးမ်ားကို အရုိးမ်ားကုန္ေအာင္သင္၍ ေရစင္စင္ေဆးထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၍ ေရေဆးထားပါ။
- မန္က်ည္းရြက္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္က၊ ဆီစိမ္းတုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ျမင္းခြာရြက္ = ၃စည္း
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
သံပရာသီး = ၁လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ေျမပဲေၾကာ္(ေထာင္းျပီး) = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ျမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုး ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီသံုးလံုးႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကို ပါးပါးလွီးပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီခ်က္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ေျမပဲေၾကာ္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕တုိ႔ကိုထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- သံပရာသီးညွစ္ျပီး ထည့္သုပ္ပါ။
- အစပ္မၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္း မထည့္ဘဲ စားသံးႏုိင္ပါသည္။
- သက္သတ္လြတ္သမားမ်ား ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႔ မထည့္ဘဲ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
မဲဇလီဖူးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မဲဇလီဖူးျပဳတ္ = ၃စည္း
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ေျမပဲေၾကာ္ (ေထာင္းျပီး) = အနည္းငယ္
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- မဲဇလီဖူးကို အစိမး္ရည္မ်ား ထြက္လာသည္အထိ ျပဳတ္ျပီး ေရေအးတြင္ စိမ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- မဲဇလီဖူးထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း။ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သံပရာသီးေလးညွစ္ျပီး သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
- မဲဇလီဖူးသုပ္ကို တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေန႔ညတြင္ စားလွ်င္ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းသည္ဟု ဆုိပါသည္။
၀ဥသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
၀ဥ = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္ (ႏုနု) = အနည္းငယ္
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၀ဥကို ေရျဖင့္ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆး၍ အေနေတာ္တံုးထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေရွာက္ရြက္နုႏုကို ပါးပါးလွီးပါ။
- လွီးထားေသာ ၀ဥထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- သံပရာသီးေလးညွစ္၍ ထည့္သုပ္ပါက ခံတြင္းျမိန္ေစပါသည္။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
အင္ဥသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
အင္ဥ = ႏုိ႕ဆီဘူးတစ္ဘူး
ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲက်က္မူန္႕ = အနညး္ငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- အင္ဥမ်ားကို သ့မပါေစရန္ ေရျဖင့္ အထပ္ထပ္ေဆး၍ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
- အင္ဥမ်ားကို ဓားျဖင့္ ပါးပါးလွီးပါ။
- ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကုိ ဓားျဖင့္ ပါးပါးလွီးပါ။
- က်န္သည့္ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။
- လွီးထားေသာ အင္ဥကို သံပရာသီးညွစ္၍ နယ္ေပးပါ။
- ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီခ်က္ႏွင့္ ပဲက်က္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ျပီးေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
သခြားသီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သခြားသီးခပ္ၾကီးၾကီး = ၁လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ပုစြန္အစိမ္း (အေကာင္ေသး) = ၁၀က်ပ္သား
ပင္စိမး္ရြက္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၂လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- သခြားသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ပင္စိမး္ရြက္တုိ႔ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ပုစြန္ကို အနည္းငယ္ေလွာ္ျပီး ငရုတ္ဆံုတြင္ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ေရာေထာင္းပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ သခြားသီးကဲ့သို႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ပုစြန္ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းျပီးသားတုိ႔ ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာရည္ ညွစ္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
သရက္သီးအစိမ္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သရက္သီးအစိမး္ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
ေျမပဲက်က္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- သရက္သီးးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဂ်စ္ျဖင့္ ျခစ္ပါ။
- ဓားႏွင့္ ေပါက္၍ ပါးပါးလွိးလွ်င္လည္း ရပါသည္။
- ျပီးလွ်င္ လက္ျဖင့္ဆုပ္၍ အရည္မ်ား ညွစ္ထုတ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ညွစ္ထုတ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္ မူန္႕၊ ပဲမူန္႕(အက်က္)၊ ေျမပဲက်က္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။
သရက္ခ်ဥ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သရက္ခ်ဥ္ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဆီ = အနည္းငယ္
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္= အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = လုိအပ္မွထည့္ပါ
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမး္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- သရက္ခ်ဥက္ုိ ေရေဆးပါ။
- သရက္ခ်ဥ္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဟင္ခတ္မူန္႕၊ ဆား။ ႏွမ္းႏွင့္ ဆီစိမ္းတုိ႔ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးထည့္၍ သုပ္ပါ။
မရန္းသီးစိမ္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မရန္းသီးအစ္မ္း = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ =အနည္းငယ္
မွ်င္ငါးပိ = အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- အေစ့မယွက္ေသးေသာ မရန္းသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲျပီး အေစ့ထုတ္ပါ။
- ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီး၍ ေရစစ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီလည္း ပါးပါးလွီး၍ ေရစစ္ထားပါ။
- အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ မရန္းသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ မွ်င္ငါးပိတုိ႔ကို ထည့္၍ ဆီခ်က္ေလာင္းသုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ သုပ္ပါ။
- နွမ္းေလွာ္ကေလးျဖဴးပါ။
ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငွက္ေပ်ာဖူး = ၁ဖူး
ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ငွက္ေပ်ာဖူးအရင့္ဖတ္ကို ခြာ၍ အနဖက္ကေလးမ်ားကို ပါးပါးလွိးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို ေရာ၍ ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။
- က်န္သည့္ ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ငွက္ေပ်ာဖူးတြင္ အဖန္ရည္မ်ားကုန္ေသာအခါ ညွစ္၍ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငရုတ္သီးမူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ထည့္၍ ေရာနယ္ပါ။
- သက္သတ္လြတ္သမားမ်ား ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ႏွင့္ ငံျပာရည္ မထည့္ဘဲ သံုးေဆာင္ပါ။

Saturday, 20 November 2010
အသုပ္စံုႏွင့္ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment