ဤေနရာသည္ ဗုဒၶဘုရား၏ ေမတၱာရိပ္ေအာက္တြင္ တည္ရွိပါေသာေၾကာင့္ ေမတၱာရိပ္သို႔ လာေရာက္ခုိလူံရင္း အလည္အပတ္ ၾကြေရာက္လာၾကေသာ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး ေအးခ်မ္းသာယာၾကပါေစရွင္။
http://api.ning.com/files/bHmmkW-XxGLQN9yR1WXwM7O1jOooBj0ATQasYiGZcJYzT0d2lrE1J9qEhMfqfRVkukdniN63bkOYVZYa9iYcLY2YRiQVhTka/MTY2.gif

Saturday, 20 November 2010

အသုပ္စံုႏွင့္ပတ္သက္၍

မန္က်ည္းရြက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

မန္က်ည္းရြက္ႏုႏု = ၁၀က်ပ္သား

ပုစြန္ေျခာက္ = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- မန္က်ည္းရြက္ႏုႏုေလးမ်ားကို အရုိးမ်ားကုန္ေအာင္သင္၍ ေရစင္စင္ေဆးထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၍ ေရေဆးထားပါ။

- မန္က်ည္းရြက္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္က၊ ဆီစိမ္းတုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။


ျမင္းခြာရြက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ျမင္းခြာရြက္ = ၃စည္း

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

သံပရာသီး = ၁လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ေျမပဲေၾကာ္(ေထာင္းျပီး) = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ျမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုး ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီသံုးလံုးႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကို ပါးပါးလွီးပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဆီခ်က္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ေျမပဲေၾကာ္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕တုိ႔ကိုထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- သံပရာသီးညွစ္ျပီး ထည့္သုပ္ပါ။

- အစပ္မၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္း မထည့္ဘဲ စားသံးႏုိင္ပါသည္။

- သက္သတ္လြတ္သမားမ်ား ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႔ မထည့္ဘဲ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။


မဲဇလီဖူးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

မဲဇလီဖူးျပဳတ္ = ၃စည္း

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ေျမပဲေၾကာ္ (ေထာင္းျပီး) = အနည္းငယ္

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- မဲဇလီဖူးကို အစိမး္ရည္မ်ား ထြက္လာသည္အထိ ျပဳတ္ျပီး ေရေအးတြင္ စိမ္ထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- မဲဇလီဖူးထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း။ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ သံပရာသီးေလးညွစ္ျပီး သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။

- မဲဇလီဖူးသုပ္ကို တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေန႔ညတြင္ စားလွ်င္ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းသည္ဟု ဆုိပါသည္။


၀ဥသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀ဥ = ၂၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ေရွာက္ရြက္ (ႏုနု) = အနည္းငယ္

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀ဥကို ေရျဖင့္ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆး၍ အေနေတာ္တံုးထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေရွာက္ရြက္နုႏုကို ပါးပါးလွီးပါ။

- လွီးထားေသာ ၀ဥထဲသို႔ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- သံပရာသီးေလးညွစ္၍ ထည့္သုပ္ပါက ခံတြင္းျမိန္ေစပါသည္။

- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။


အင္ဥသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

အင္ဥ = ႏုိ႕ဆီဘူးတစ္ဘူး

ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ပဲက်က္မူန္႕ = အနညး္ငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- အင္ဥမ်ားကို သ့မပါေစရန္ ေရျဖင့္ အထပ္ထပ္ေဆး၍ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။

- အင္ဥမ်ားကို ဓားျဖင့္ ပါးပါးလွီးပါ။

- ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကုိ ဓားျဖင့္ ပါးပါးလွီးပါ။

- က်န္သည့္ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။

- လွီးထားေသာ အင္ဥကို သံပရာသီးညွစ္၍ နယ္ေပးပါ။

- ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီခ်က္ႏွင့္ ပဲက်က္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ျပီးေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။


သခြားသီးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

သခြားသီးခပ္ၾကီးၾကီး = ၁လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ပုစြန္အစိမ္း (အေကာင္ေသး) = ၁၀က်ပ္သား

ပင္စိမး္ရြက္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = ၂လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- သခြားသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ပင္စိမး္ရြက္တုိ႔ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ပုစြန္ကို အနည္းငယ္ေလွာ္ျပီး ငရုတ္ဆံုတြင္ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ေရာေထာင္းပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ သခြားသီးကဲ့သို႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ပုစြန္ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းျပီးသားတုိ႔ ထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာရည္ ညွစ္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။

သရက္သီးအစိမ္းသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

သရက္သီးအစိမး္ = ၂လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္

ေျမပဲက်က္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- သရက္သီးးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဂ်စ္ျဖင့္ ျခစ္ပါ။

- ဓားႏွင့္ ေပါက္၍ ပါးပါးလွိးလွ်င္လည္း ရပါသည္။

- ျပီးလွ်င္ လက္ျဖင့္ဆုပ္၍ အရည္မ်ား ညွစ္ထုတ္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ညွစ္ထုတ္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးျပီး ေရစစ္ထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္ မူန္႕၊ ပဲမူန္႕(အက်က္)၊ ေျမပဲက်က္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။


သရက္ခ်ဥ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

သရက္ခ်ဥ္ = ၂လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ဆီ = အနည္းငယ္

ႏွမ္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္= အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = လုိအပ္မွထည့္ပါ

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမး္ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- သရက္ခ်ဥက္ုိ ေရေဆးပါ။

- သရက္ခ်ဥ္ထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဟင္ခတ္မူန္႕၊ ဆား။ ႏွမ္းႏွင့္ ဆီစိမ္းတုိ႔ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးထည့္၍ သုပ္ပါ။


မရန္းသီးစိမ္းသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

မရန္းသီးအစ္မ္း = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ =အနည္းငယ္

မွ်င္ငါးပိ = အနည္းငယ္

ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -
- အေစ့မယွက္ေသးေသာ မရန္းသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲျပီး အေစ့ထုတ္ပါ။

- ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီး၍ ေရစစ္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီလည္း ပါးပါးလွီး၍ ေရစစ္ထားပါ။

- အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ မရန္းသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ မွ်င္ငါးပိတုိ႔ကို ထည့္၍ ဆီခ်က္ေလာင္းသုပ္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ သုပ္ပါ။

- နွမ္းေလွာ္ကေလးျဖဴးပါ။


ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ငွက္ေပ်ာဖူး = ၁ဖူး

ဆီ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္

မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ငွက္ေပ်ာဖူးအရင့္ဖတ္ကို ခြာ၍ အနဖက္ကေလးမ်ားကို ပါးပါးလွိးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို ေရာ၍ ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။

- က်န္သည့္ ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ငွက္ေပ်ာဖူးတြင္ အဖန္ရည္မ်ားကုန္ေသာအခါ ညွစ္၍ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငရုတ္သီးမူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ထည့္၍ ေရာနယ္ပါ။

- သက္သတ္လြတ္သမားမ်ား ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ႏွင့္ ငံျပာရည္ မထည့္ဘဲ သံုးေဆာင္ပါ။

No comments:

Post a Comment