ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေကာ္ျပန္ေၾကာ္ = ၃ခု
သခြားသီး = တစ္စိတ္
ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္
ဆလတ္ရြက္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ညွပ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သခြားသီး လွီးထည့္၊ ဆလတ္ရြက္လွီးထည့္ျပီး ငရုတ္သီးအခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ သုပ္စားပါ။
ရန္ကုန္ထမင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငွဲ႕ခ်က္ထားေသာထမင္း = တစ္ပန္ကန္
ပုစြန္ေျခာက္ေေကာင္းေကာင္း = ၅က်ပ္သား (ေထာင္းျပီး)
ဆီခ်က္ = ၃ဇြန္း
ငံျပာရည္ (က်ိဳျပိး) = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ထမင္ပန္ကန္ထဲသို႕ ေထာင္းျပီးသား ပုစြန္ေျခာက္ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္ႏွင့္ ပဲမူန္႕(အက်က္) အနည္းငယ္စီ ထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ အေပၚမွ ဆီခ်က္ဆမ္း၍ ႏွ့႕ေအာင္နယ္သုပ္ပါ။
- အေပါ့အငန္ ျမည္းပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ ထည့္နယ္၍ သုပ္ပါ
ထမင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ငွဲ႕ခ်က္ထားေသာထမင္း = တပန္းကန္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ေကာင္းေကာင္း = ၅က်ပ္သား
ဆီခ်က္ = ၃ဇြန္း
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
တုိ႔ဖူး = ၁တံုး
ႏွမ္း = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
- ထမင္းပန္ကန္ထဲသိုပ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕အက်က္ ထည့္ပါ။
- လွီးထားေသာ တုိ႔ဖူးမ်ားထည့္ပါ။
- ႏွမးအနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီခ်က္ မန္က်ည္းရည္မ်ား ည့္၍ သုပ္ပါ။
- ေၾကာ္ထားေသာ မုန္႕ၾကြပ္မ်ားအုပ္၊ နံနံပင္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တို႔စားလွ်င္ အလြန္ေကာင္းပါသည္။
ထမင္းခ်ဥ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ထမင္း = တစ္ပန္းကန္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၂လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္မိတ္ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕ (အက်က္) = အနည္းငယ္
ဆီခ်က္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေႏြးျဖင့္ ျပဳတ္ျပီး အႏွစ္တုိက္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ထမင္း၊ ဆီခ်က္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မ်ားကုိေရာျပီး နာနာနယ္ပါ။
- အလံုးေလးမ်ား လံုးထားပါ။
- လံုးထားေသာ ထမင္းမ်ားထဲသုိ႔ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆီခ်က္မ်ား ထည့္နယ္၍ သုပ္ပါ။
- ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ တြဲစားရပါသည္။
ေခါက္ဆြဲသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဂံ်ဳေခါက္ဆြဲ = ၅၀က်ပ္သား
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ေကာင္းေကာင္း = ၁၀က်ပ္သား
ပဲပင္ေပါက္ = ၂၀က်ပ္သား
ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ (က်ိဳျပီး) = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေရွးဦးစြာ ပဲပင္ေပါက္မ်ားကို ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
- ျပီးလဆင္ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
- စစ္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္မ်ားႏွင့္ ေခါက္ဆြဲမ်ား ရာထည့္၊ ပဲမူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းရည္မ်ား ထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ထည့္၊ ဆီခ်က္မ်ား ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္နယ္၍ သုပ္စားပါ။
- နံနံပင္ အုပ္ပါ။
အသားေခါက္ဆြဲသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္သား = ၃၀က်ပ္သား
ေခါက္ဆြဲ = ၅၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၁၀လံုး
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၁၅က်ပ္သား
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္သားမ်ားကို ေရေဆးျပီး အရုိးႏႊင္ပါ။
- အတံုးေသးေသး တံုးျပီးလွ်င္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီထည့္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား ဆီသတ္ခ်က္ပါ။
- ၾကက္သားဆီျပန္၊ ေခါက္ဆြဲ၊ လွီးထာေသာ ၾကက္သြန္နိ၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ အခ်ဥ္အတြက္ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္စားပါ။
ေခါက္ဆြဲေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေခါက္ဆြဲ = ၅၀က်ပ္သား
ေဂၚဖီ = အထုပ္ေသးတစ္ထုပ္
မုန္လာဥနီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) = အနည္းငယ္
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
ဆား = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁ဥ
သခြားသီး = ၁လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေဂၚဖိထုပ္၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိ ုပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အိုးတြင္ ဆီထည့္ျပီး ဆီဆူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥနီမ်ားကို ေရာေၾကာ္ပါ။
- ငရုတ္ဆီ ေရေဖ်ာ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲငံျပာရည္တုိ႔ကို သင့္ေတာ္ရုံထည့္ျပီး ေရာေမႊပါ။
- ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို အေအးခံျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ သခြားသီးႏွင့္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ထည့္ပါ။
- အခ်ဥ္ရည္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမး္ (သို႔) ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ စားသံုးနုိင္ပါသည္။
ၾကာဆံသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဆန္ၾကာဆံ = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၁၀လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၃ဥ
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ၅က်ပ္သား
ငံျပာရည္ = ဇြန္းၾကီး တစ္ဇြန္း
ပဲမူန္႕အက်က္ = ၁ဇြန္း
မန္းက်ည္းသီးမွည့္ = အနည္းငယ္
ပဲပင္ေပါက္ = ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ငရုတ္သီးမူန္႕ = သင့္ေတာ္ရုံ
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဆန္ၾကာဆံကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္လ်က္ ေရေအးတြင္ထည့္၍ အေအးခံထားပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကာဆံေပၚ ေရာနယ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၍ တစ္၀က္ကို ေရစိမ္ျပီး က်န္တစ္၀က္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားႏွင့္ အတူေရာ၍ ၾကပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
- မန္က်ည္းသိးမွည့္ကို အရည္ပ်စ္ေဖ်ာ္ကာ ထန္းလ်က္ ႏွစ္လံုးေလာက္ေထာင္းျပီး ေရာေဖ်ာ္ထားပါ။
- ပန္ကန္ျပားတစ္ခုထဲသို႕ ၾကာဆံ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီခ်က္၊ မန္က်ည္းရည္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ ငရုတ္သီးမူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ကို အခ်ိဳးက်ထည့္ပါ။
- ၾကက္သြန္စိတ္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္တုိ႔ကိုလည္း ထည့္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ အေပါ့အငန္ ျမည္းျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။
- သက္သတ္လြတ္သမားမ်ား ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္တို႕ မထည့္႔ပဲ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။ ဆား အနည္ငယ္ထည့္ပါ။
ၾကာဆံေၾကာ္သုပ္(သတ္သတ္လြတ္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဆန္ၾကာဆံ = ၃၀က်ပ္သား
ေဂၚဖီထုပ္ = တစ္ျခမ္း
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲသီး = ၁စည္း
ဆလတ္ရြက္ = အနည္းငယ္
သခြားသီး (သို႔) ပဲပင္ေပါက္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကာဆံကို အေရအရင္စိမ္ပါ။
- ေဂၚဖီဖုပ္၊ ပဲသီးႏွင့္ မုန္လာဥနီတုိ႔ကို လွီးျဖတ္ထားပါ။
- ဆီအုိးတည္၍ ဆီပူလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္ ဆီသတ္ပါ။
- လွီးထားေသာ ပဲသီး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေဂၚဖီတုိ႕ကို ထည့္ပါ။
- ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ႏွင့္ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားအနည္းငယ္၊ စီထည့္၍ စေလာင္းျဖင့္ ခဏအိပ္ထားပါ။
- အသီးအရြက္မ်ား အတန္ငယ္ႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဆံမ်ားထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ စေလာင္းျဖင့္ ခဏအုပ္ထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ၾကာဆံအိလာလွ်င္ ေမႊ၍ ေၾကာ္ပါ။ ထုိေၾကာ္ထားေသာ ၾကာဆံေၾကာ္မ်ားကို သုပ္စားမည့္ ပန္ကန္ထဲသို႔ တစ္ပြဲျပင္စာ ထည့္ပါ။
- ထုိထဲသို႔ သခြားသီး လွီးထည့္ပါ။ ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ငရုတ္ဆီ၊ ငံျပာရည္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးအက်က္မူန္႕ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- ဆလတ္ရြက္ပါ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
ညွပ္ေခါက္ဆြဲသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ညွပ္ေခါက္ဆြဲ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ညွပ္ေခါက္ဆြဲထဲသို႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္ႏွင့္ ဆီခ်က္မ်ား ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ သုပ္ပါ။

Tuesday, 9 November 2010
အသုပ္စံုႏွင့္ ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment