ညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ညွပ္ေခါက္ဆြဲ = ၃၀က်ပ္သား
ေဂၚဖီထုပ္ = တစ္ျခမ္း
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဆီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲသိး = ၁စည္း
ဆလတ္ရြက္ = အနည္းငယ္
သခြားသီး (သို႔) ပဲပင္ေပါက္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္ဆီိ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ညွပ္ေခါက္ဆြဲမ်ားကို မႊထားပါ။
- ေဂၚဖီ၊ ပဲဆီႏွင့္ မုန္လာဥနီမ်ားကို လွီးထားပါ။
- ဆီအိုးတည္၍ ဆီပူလာလွ်င္ လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ၊ ပဲသီးႏွင့္ မုန္လာဥနီမ်ား ထည့္ပါ။
- ထုိထဲသို႔ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္တို႔ကို ထည့္၍ စေလာင္းျဖင့္ ခဏအုပ္ထားပါ။
- အသီးအရြက္မ်ား အတန္ငယ္ႏြမ္းလာလွ်င္ ညွပ္ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။
- ညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ရပါမည္။
- ထုိညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို တစ္ပြဲျပင္စာ ပန္ကန္တြင္ ထည့္၍ လွီးထားေသာ သခြားသီး၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငရုတ္ဆီတုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ရပါသည္။
- ဆလတ္ရြက္ထည့္၍ အစပ္အတြက္ ငရုတ္သီးအက်က္မူန္႕ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
နန္းၾကီးသုပ္(နန္းျပားသုပ္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ = ၁ပိသာ
ၾကက္သား = ၅၀က်ပ္သား
မုန္႕ၾကြပ္(ေၾကာ္ထားပါ) = ၁၀က်ပ္သား
အုန္းသီး = ၁လံုး
ငံျပာရည္ = ၁၀က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = လုိသေလာက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၃လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၁၀လံုး
အေရာင္တင္မူန္႕(အစိမ္းမူန္႕) = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕ = ၅က်ပ္သား
ဆီ = ၂၀က်ပ္သား
သံပရာသီး၊ ေရွာက္သီး = သင့္ေတာ္ရုံ
ငရုတ္သီးမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ျပဳဳလုပ္ပံု -
- အုန္းသီးဦးရည္ကို ပ်စ္ေအာင္က်ိဳပါ။
- ၾကက္သားကို ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ႏွင့္ နယ္ျပီး ႏူးရုံျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားေသးေသးေလး ျပဳလုပ္ျပီး ႏႊင္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကို ေထာင္းျပီး ဆီသတ္၍ နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မူန္႕ထည့္ပါ။
- အေရာင္တင္မူန္႕ထည့္ျပီး ငရုတ္သီးနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ၾကက္သားကို ထည့္ျပီးေမႊပါ။ အုန္းႏုိ႕ရည္ကို ထည့္ပါ။ အေပါ့ အငန္ျမည္း၍ ထည့္ပါ။ ဆီက်န္ေရက်န္ေလး ခ်က္ထားပါ။
- သုပ္စားမည့္ ပန္ကန္ထဲတြင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ျပီးလွ်င္ ၾကက္သားအုန္းႏုိ႕ ဟင္းဆမ္း၊ မုန္႕ၾကြပ္ႏ်င့္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီးထည့္၊ ေရွာက္သီးစိတ္ (သို႔) သံပရာသီးစိတ္တုိ႔ကို သင့္ေတာ္ရုံထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။ ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အနည္းငယ္ခတ္၍ အေပါ့အငန္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
ျမီးရွည္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ျမီးရွည္(မုန္႕တီနန္းလတ္) = ၁ပိႆာ
၀က္သံုးထပ္သား၊ ၀က္ရုိး = ၅၀က်ပ္သား
ၾကက္သား = ၅၀က်ပ္သား
ေကာ္မူန္႕ = ၅၀က်ပ္သား
ဆီ = ၃၀က်ပ္သား
ပဲငါးပိ = လက္ဖက္ရည္ပန္ကန္ တစ္လံုး
ငရုတ္သီးပြေျခာက္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၅က်ပ္သား
အေရာင္တင္မူန္႕ = ၃ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ = လုိသေလာက္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = လုိသေလာက္
ပဲပင္ေပါက္ = လုိသေလာက္
တရုတ္နံနံ = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ = အနည္းငယ္
ခ်င္း = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- အသားမ်ားကို ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ နယ္၍ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
- ႏူးအိလာလွ်င္ ဆယ္၍ အမွ်င္ေသးေသးႏႊင္ျပီး အရုိးကုိ ဆက္ျပဳတ္ပါ။
- မုန္႕ကို ေရေႏြးဆူေလာင္း၍ ဆန္ခါစစ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အေရာင္တင္မူန္႕တုိ႔ကို ဆီသတ္၍ ခ်က္ထားပါ။
- ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကို တစ္မ်ိဳးစီျဖင့္ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
- ငရုတ္သီးေျခာက္ကို ဆီျဖင့္ေၾကာ္၍ ညဳိေရာင္ေျပးလာလွ်င္ ဆယ္ယူျပီး အေအးခံကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
- ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာ၍ အရည္စစ္ထားပါ။
- ေကာ္မူန္႕ကို ေရေႏြးျဖင့္ ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားပါ။
- မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တရုတ္နံနံပင္တုိ႔ကို ထည့္ျပီး ျပင္ဆင္ထားပါ။
- ျပီးလဆင္ ပန္ကန္ျပား ခပ္ၾကီးၾကီးတြင္ မုန္႕တီကို ထည့္ျပီး ျပင္ဆင္ထားပါ။
- အသားဖတ္မ်ားကို ပန္ကန္တစ္ခုထဲတြင္ ထည့္ပါ။
- ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္၊ ေကာ္ရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ တရုတ္ပဲငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရည္၊ ခ်င္း၊ တရုတ္နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ငရုတ္သီးအပြေၾကာ္ေထာင္း၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ လွီးထားသည္တုိ႔ကို လုိသေလာက္ထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ပါ။
- ျမီးရွည္စားသံုးရန္ အရုိးဟင္းခ်ိဳထဲသို႔ ငရုတ္ေကာင္း ေလွာ္ေထာင္း။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရုိက္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္တုိ႕ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
အသုပ္စံုသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဂံ်ဳေခါက္ဆြဲ = ၁၀က်ပ္သား
ညွပ္ေခါက္ဆြဲ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲၾကာဆံ = ၅က်ပ္သား
ဆန္ၾကာဆံ = ၁၀က်ပ္သား
မုန္႕ဖတ္ = ၁၀က်ပ္သား
ထမင္း = အခ်ိဳပန္ကန္တစ္လံုး
အာလူး = ၃လံုး
သေဘၤာသီးစိမ္းျခစ္ျပီး - အနညး္ငယ္
ပဲျပား = တစ္ခု
တုိ႔ဖူး = ၁တံုး
ပဲပင္ေပါက္ = ၁၀က်ပ္သား
ေဂၚဖီ = ၁၀က်ပ္သား
ပဲမူန္႕(အက်က္) = ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = လုိသေလာက္
မန္က်ည္းသီး = လုိသေလာက္
ငရုတ္က်က္မူန္႕ = လုိသေလာက္
ဆီ = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီိ = ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၃လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ၁၀က်ပ္သား
ငံျပာရည္ (က်ိဳျပီး) = ၁၀က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေရွးဦးစြာ ပဲၾကာဆံျပဳတ္ျပီး ဆန္ခါႏွင့္ စစ္ထားပါ။
- အာလူးျပဳတ္ အခြံသင္ျပီး အတံုးေသးေသး လွီးထားပါ။
- ဆန္ၾကာဆံကိုလည္း ေရေႏြးႏွင့္ ေဖ်ာထားျပီး စစ္ထားပါ။
- ထမင္ကို ငရုတ္ဆိႏွင့္ နယ္၍ လံုးထားပါ။
- ပဲျပားကို ဆီႏွင့္ေၾကာ္ျပီး လွီးထားပါ။
- ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးႏွင့္ ေဖ်ာ္၍ စစ္ထားပါ။
- ေဂၚဖီပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- သေဘၤာသီးစိမ္းကို ျခစ္ႏွင့္ျခစ္ျပီး ေရစိမ္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ပနး္ၾကီးၾကီးထဲသို႔ ဂံ်ဳေခါက္ဆြဲ၊ ညွပ္ေခါက္ဆြ၊ ပဲၾကာဆံ၊ မုန္႕ဖတ္၊ ထမင္း၊ အာလူး၊ သေဘၤာသီးစိမ္းျခစ္၊ ပဲျပား၊ တုိ႔ဖူး၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ား တစ္ပံုစီပံု၍ ထည့္ထားပါ။
- ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ တစ္ပြဲျပင္စာအတြက္ အထက္ပါပစၥည္းမ်ားကို အနည္းငယ္စီယူထည့္ပါ။
- ထုိထဲသို႔ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာည္၊ မန္က်ည္းရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕တုိ႔ ထည့္ပါ။
- အစပ္စားလုိလွ်င္ ငရုတ္သီး အက်က္မူန္႕ ထည့္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
- ဘူးသီးဟင္းခါးႏွင့္ အလြန္လုိ္ကဖက္ပါသည္။
တုိဟူးသုပ္
ပါး၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
တုိ႔ဟူး = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
ဆိ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- တုိ႕ဟူးကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းရည္ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- အစပ္လုိလွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ ထည့္ပါ။
မုန္႕တီသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ာ -
မုန္႕တီနန္းေသး = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- မုန္႕တီဖတ္ထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီပါးပါး လွီးထည့္။
- ပဲမူန္႕၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ ထည့္နယ္၍သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ ထည့္ပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးပါ။
မုန္႕တီသုပ္(ရခိုင္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
မုန္႕တီနန္းေသး = ၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ပဲမူန္႕ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
မန္က်ညး္ရည္ = အနညးငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္= အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ငရုတ္သိးစိမး္ကို ေထာင္းျပီး ေရေႏြးျဖင့္ ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားပါ။
- မုန္႕တီနန္းေသးထဲသို႕ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္ ဟင္းခတ္မူန္႕။ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕မ်ား ထည့္ပါ။
- ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္ရည္ အနည္းငယ္ထည့္ ဆီခ်က္ထည့္၍ သုပ္စားပါ။
- နံနံပင္အုပ္ပါ။
- စပ္စပ္ကေလးႏွင့္ စားေကာင္းပါသည္။
သေဘၤာသီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သေဘၤာသီး = ၁လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းသီး = အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- သေဘၤာသိးကို အခြံသင္၊ ေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ထံုးေရၾကည္တြင္ တစ္နာရီခန္႕စိမ္၍ ေရညွစ္ထားပါ။
- သေဘၤာသီးထဲသို႕ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္၊ ပဲမူန္႕တုိ႔ထည့္၍ သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးမူန္႕ထည့္သုပ္ပါ။
ေရွာက္သီးသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေရွာက္သီးစိမ္းစိမး္ = ၁လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
မွ်င္ငါးပိ = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္နီ = ၁၀လံုး
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေရွာက္သီးကို အခြံသင္၊ အျမႊာကေလးမ်ားလုပ္ပီး ဆားရည္ျဖင့္ အနညး္ငယ္စိမ္ပါ။
- မွ်င္ငါပိကို ကင္ထားပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ေရွာက္သီးအျမႊာကေလးမ်ားထည့္၊ မွ်င္ငါပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နိ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ တုိ႔ျဖင့္ေရာနယ္သုပ္ပါ။
- ငရုတ္သီးသုပ္သည္ စပ္မွ စား၍ေကာင္းပါသည္။
- ၾကာဆံဟင္းခါးႏွင့္ လုိက္ဖက္သည္။
ေဂၚဖီသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေဂၚဖီအရြယ္ေတာ္ = တစ္ျခမ္း
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နိ = ၅လံုး
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ေျမပဲေလွာ္ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေဂၚဖီထုပ္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါ။
- ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီးပါ။
- ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ႏွမ္း။ ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲမ်ားထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္မ်ားထည့္၍ သုပ္စားပါ။

Tuesday, 9 November 2010
အသုပ္စံုႏွင့္ ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment