ျမန္မာအမည္ - မုေယာပင္ေပါက္
မုေယာ(ေမာ့)ပင္ေပါက္ကို မုေယာစပါးမွ အပင္ေဖာက္၍ ရယူရသည္။ ေရွးဦးစြာ မုေယာစပါးမ်ားကို အပူခ်ိန္ ဖာရင္ဟုိက္ ၅၅-ဒီဂရီရွိေသာ ေရထည့္ထားသည့္ စည္မ်ားတြင္ စိမ္ထားရသည္။ ေရစိမ္ထား၍ ၅-ရက္ မွ ၄-ရက္အထိၾကာ၍ ထုိအခ်ိန္အတြင္း အပူခ်ိန္ တညီတည္း ျဖစ္ေနေစျပီးလွ်င္ ေရကိုလည္း ဗက္တီးရီးယားမ်ား လြန္ကဲစြာ မပြားေစရန္ မၾကာခဏလဲေပးရသည္။ ထုိ႔ေနာက္ မုေယာစပါးမ်ားကို ဆယ္ယူျပီးေသာ္ ၾကမ္းျပင္ေပၚတြင္ ျဖန္႕ၾကဲကာ ၁၂-ရက္မွ် ေနလွမ္းထားရသည္။ ထုိအခ်ိန္တြင္ အညွာင့္လည္း စတင္ထုိးထြက္လာသည္။ ကေဇာ္ေပါက္၍ ျဖစ္ေပးလာေသာ အင္ဇုိင္းသည္ ကစီဓာတ္ကို သၾကားဓာတ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲေစသည့္အျပင္ အစာကိုလည္း ပုိမုိ ေၾကညက္ေစသည္။ ေနာက္ဆံုးတြင္ မီးဖိုထဲ၌ အပူဓာတ္ေပးျခင္းျဖင့္ အေညွာင့္ ၾကီးပြားလာျခင္းကို ရပ္စဲေစ၍ အေညွာင့္မ်ားကို ဖယ္ရွားပစ္ရသည္။ ထုိအခါမွ မုေယာပင္ေပါက္(ခ) ေမာ့ကုိ ရရွိေလသည္။
မုေယာပင္ေပါက္ကို ဘီယာခ်က္လုပ္ရာ၌ အဓိက အသံုးျပဳၾကသည္။ ႏုိ႕မူန္႕ႏွင့္ မုေယာပင္ေပါက္ကို ေရာစပ္၍ ျပဳလုပ္ထားေသာ မုေယာပင္ေပါက္ ႏုိ႕မူန္႕(ေမာ့ႏုိ႕မူန္႕)သည္ အစာေျခလြယ္သျဖင့္ လူနာႏွင့္ ကေလးမ်ားအား တုိက္ေကြ်းရန္ အထူးသင့္ေလွ်ာ္ပါသည္။

Monday, 22 November 2010
မုေယာပင္ေပါက္
အမ်ဳိးအစား/က႑
ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
အဲ ဒီ မု ေယာ ပင္ ေပါက္ ကို ဘယ္ မွာ ရ နိုင္ မွာလဲ ??????
ReplyDelete