ဤေနရာသည္ ဗုဒၶဘုရား၏ ေမတၱာရိပ္ေအာက္တြင္ တည္ရွိပါေသာေၾကာင့္ ေမတၱာရိပ္သို႔ လာေရာက္ခုိလူံရင္း အလည္အပတ္ ၾကြေရာက္လာၾကေသာ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး ေအးခ်မ္းသာယာၾကပါေစရွင္။
http://api.ning.com/files/bHmmkW-XxGLQN9yR1WXwM7O1jOooBj0ATQasYiGZcJYzT0d2lrE1J9qEhMfqfRVkukdniN63bkOYVZYa9iYcLY2YRiQVhTka/MTY2.gif

Saturday, 20 November 2010

ငါးပိဟင္းမ်ိဳးစံုခ်က္နည္းႏွင့္ ပတ္သက္၍

ငါးပိရည္က်ိဳေဖ်ာ္နည္း

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ငါးငါးပိေကာင္းေကာင္း = ၁၀က်ပ္သား

ငါးပေနာ္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ = ၁ေကာင္

ၾကက္သြန္ျဖဴ အရြယ္ေတာ္ = ၃ဥ

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးေလွာ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

နႏြင္း = အနည္းငယ္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရခ်ိဳငါးပိကို ေရလုိသေလာက္ထည့္၍ နႏြင္းမူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၍ က်ိဳပါ။

- ဆူပြတ္ျပီး တစ္၀က္ခန္းသည္အထိ က်ိဳပါ။

- ငါးပေနာ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး မီးကင္ပါ။

- က်က္ေလာက္ေသာအခါ အေရခြံမ်ား ခြာခ်ျပီး အရုိးမ်ား ႏႊင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ လက္ျဖင့္ အသားမ်ားကို ေျခပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း အနည္းငယ္ မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို စေလာင္းဖံုးထဲတြင္ မီးခဲထည့္၍ မီးသင္းျပီး အညွာမ်ား ေျခြပစ္၍ ငရုတ္ဆံုထဲ မညက္တညက္ ထည့္ေထာင္းထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ေျခထားေသာ ငါးပေနာ္၊ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား တစ္ပံုစီထည့္။ ၎အထဲသို႔ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးေလွာ္မူန္႕ အနည္းငယ္စီ ထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ က်ိဳထားေသာ ငါးပိရည္က်ိဳကို အေပၚမွ အသာအယာ ေလာင္းထည့္ပါ။

- နံနံပင္ေလး လွီးျပီး အုပ္လုိက္ပါ။

- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ခရမ္းခ်ဥ္သီး မီးအံုး၍ ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။ စားခါနီးမွ ေရာေမႊ၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- အလြန္ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အရသာရွိလွပါသည္။ တို႔စရာႏွင့္တြဲ၍ ထမင္းအလြန္ျမိန္ေသာ ငါးပိတစ္ခြက္ ျဖစ္ပါသည္။

- အေရးၾကီးသည္မွာ ငါးပိရည္က်ိဳကို အေအးခံျပီးမွထည့္၍ ေဖ်ာပါ။ ပူလွ်င္ ခြ်ဲသြားတတ္ပါသည္။


ၾကိဳ႕သီးငါးပိခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ၾကိဳ႕သီးမွည့္မွည့္ = ၂၀လံုး

မွ်င္ငါးပိေကာင္းေကာင္း = ၅က်ပ္သား

ပုစြန္ေလွာ္ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၅က်ပ္သား

ငရုတ္ပြ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ငရုတ္သီးကို ဆံုထဲထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီမ်ားပါ ထည့္ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။

- ပုစြန္ကိုလည္း ေလွာ္ထားပါ။

- ဆီသတ္ထားသည့္အထဲသုိ႔ ပုစြန္ေလွာ္ ထည့္ေမႊပါ။

- ၾကိဳ႕သီးမ်ားကို အခြံသင္၍ ထည့္ခ်က္ပါ။ ႏူးလွ်င္ အေစ့မ်ား ထုတ္ပစ္ပါ။

- ဆားႏွင့္ မွ်င္ငါးပိကို ေရေဖ်ာ္၍ ထည့္ခ်က္ပါ။ မွ်င္ငါးပိနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ သံုးေဆာင္၍ ရပါသည္။

- အေပၚမွ နံနံပင္ အပင္လုိက္အုပ္လုိက္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း အရွည္ေတာင့္ေလး အုပ္လုိက္ပါ။


ငါးငါးပိခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ငါးရံ႕ (သို႔) ငါးၾကင္း = ၂၀က်ပ္သား

ေရခ်ိဳငါးပိေကာင္းေကာငး္ = ၂၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ပီနံသီး = ၅က်ပ္သား

ဆီ = အနည္းငယ္

နႏြင္းမူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

သရက္သီးစိမ္း (သို႔) မရန္းသီးစိမ္း = လုိသေလာက္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရွးဦးစြ ငါးပိကို ေရႏွစ္ဆျဖင့္ က်ိဳထားပါ။ ငါးရံ႕ (သို႔) ငါးၾကင္းကို အတံုးေသးေသး တံုးထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဆာ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၍ နယ္ထားပါ။

- ၾကက္သါန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

- သရက္သီး (သို႔) မရန္းသီးစိမ္းမ်ားကို ဓားျဖင့္ေပါက္ထားပါ။

- ဆီအုိးတည္ ဆီက်က္လွ်င္ နႏြင္းမူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၍ ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ နယ္ထားေသာ ငါးမ်ား ထည့္ေမႊပါ။

- သရက္သီးစိမ္းမ်ား (သို႔) မရန္းသီးစိမ္းမ်ားထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား ေသးေသးလွီးျဖတ္၍ ထည့္ေမႊပါ။

- က်ိဳထားေသာ ငါးပိမ်ားထည့္၍ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ခ်က္လုိက္ပါ။


ပုစြန္ေျခာက္ငါးပိရည္ေဖ်ာ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေရက်ိဳငါးပိ = ၁၀က်ပ္သား

ပုစြန္ေျခာက္ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၆လံုး

ပီနံသီး = ၃၀ေတာင့္

ငရုတ္သီးအက်က္မူန္႕ = ၃၀ေတာင့္

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

နႏြင္းမူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရက်ိဳငါးပိ တစ္ဆယ္သားကို ေရႏွစ္ဆျဖင့္ ေရာက်ိဳပါ။

- နႏြင္းမူန္႕ထည့္၍ က်ိဳပါ။

- ပြက္ပြက္ဆူျပီး ငါးပိက်က္လွ်င္ခ်၍ အေအးခံထားပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံသင္ထားပါ။

- ငရုတ္ဆံုထဲတြင္ ပုစြန္ေျခာက္ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ေဖ်ာ္မည့္ ပန္ကန္ထဲတြင္ တစ္ပံုပံုထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေထာင္းပါ။ တစ္ပံု ပံုပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္းကို အနည္းငယ္ေလွာ္၍ အညွာေျခြျပီး မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ တစ္ပံု ပံုပါ။

- ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ အေအးခံထားေသာ ငါးပိထည့္ပါ။

- ငရုတ္သီးအက်က္မူန္႕ႏွင့္ နံနံပင္တုိ႔ လွီးထည့္၍ ေမႊေဖ်ာ္လုိက္ပါ။ ေရေႏြးပူပူေလးေသာက္၍ သံုးေဆာင္ပါ။


ငါးပိလိမၼာခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေရက်ိဳငါးပိ = ၁၀က်ပ္သား

ပုစြန္ေျခာက္ (သို႔) ငါးက်ည္းေျခာက္ = ၅က်ပ္သား

ငရုတ္သီးပြ = ၂က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ပီနံသီး = အနညး္ငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

နႏြင္း = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရက်ိဳငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ထည့္၊ နႏြင္းမူန္႕ထည့္၍ က်ိဳပါ။

- က်ိဳျပီး ငါးပိမ်ားကို အရုိးစစ္၍ ပန္ကန္ထဲ ထည့္ျပီး ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီး အက်က္မူန္႕ အနည္းငယ္ ထည့္၍ ေဖ်ာ္စားပါ။

- အငန္လုိလွ်င္ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။


ငါးငါးပိေထာင္း

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ေရက်ိဳငါးပိေကာင္းေကာင္း = ၅က်ပ္သား

ငွက္ေပ်ာ္ရြက္ = ၁ရြက္

ဆီ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရက်ိဳငါးပိကို ငွက္ေပ်ာရြက္တြင္ ထည့္၍ လံုးေအာင္ထုပ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ မီးခဲတြင္ ဖုတ္ပါ။

- ငါးပိက်က္ေလာက္လွ်င္ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္၍ ေထာင္းပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သိးစိမ္းမ်ားထည့္၍ ေထာင္းပါ။ ညက္လွ်င္ ဆီစိမ္းဆမ္း၍ သံုးေဆာင္ပါ။

- ငရုတ္အက်က္မူန္႕ ေမႊးေမႊးေးလ ထည့္ေထာင္းလွ်င္လည္း ေကာင္းပါသည္။


မန္က်ည္းသီးစိမ္း ငါးပိခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

မန္ကည္းသိးစိမ္း = ၁၀က်ပ္သား

မွ်င္ငါးပိေကာင္းေကာင္း = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ = အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္နီ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးပြ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္ = ၅က်ပ္သား

ဆား = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- မန္က်ည္းသီးစိမ္းမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးေထာင္းပါ။

- ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ား ေထာင္းပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဒယ္အုိးထဲတါင္ ဆီထည့္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နႏြင္း၊ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ား ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
- ေထာင္းထားေသာ ပုစြန္ေျခာက္မ်ားထည့္ပါ။

- မန္က်ည္းသီးစိမး္ ထည့္ပါ။

- ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္စီထည့္ပါ။

- မွ်င္ငါးပိကို ေရေဖ်ာ္၍ ထည့္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္လုိက္ထည့္ေမႊ၍ ခ်က္ပါ။


ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ငါးပိခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ = ၁စည္း

မွ်င္ငါးပိေကာင္းေကာင္း = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးပြ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

နႏြင္းမူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အရြက္မ်ားသင္ထားပါ။

- မွ်င္ငါးပိကို ေရေဖ်ာ္ထားပါ။

- ငရုတ္သီးေထာင္းပါ။

- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ေရာ၍ ေထာင္းထားပါ။

- ဆီပူအုိးတည္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နႏြင္းထည့္၊ ငရုတ္၊ ၾကက္သြန္ဆီသတ္ပါ။

- ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ထည့္ပါ။

- ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမး္မ်ားထည့္၍ ေမႊပါ။

- ေဖ်ာ္ထားေသာ မွ်င္ငါးပိကို ထည့္ခ်က္ပါ။

- ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။

- ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ႏြမ္းလွ်င္ သံုးေဆာင္၍ ရပါသည္။


၀က္သားငံျပာရည္ေၾကာ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း = ၂၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၃လံုး

ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း = ၅က်ပ္သား

ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ = ၁၅ေတာင့္

ဆီ = ၅က်ပ္သား

နႏြင္း = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ၀က္သားမ်ားကို ေရစင္စြာေဆးပါ။

- ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးေတြ တံုးထားပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္တုိ႔ျဖင့္ နာနာနယ္ထားပါ။

- ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ကို ငရုတ္ဆံုတြင္ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။

- ထုိအထဲသုိ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။

- ေရွးဦးစြာ ဆီအုိးတည္း၍ ဆီက်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။

- ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲမွ ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဒယ္အုိးကို ျပန္တည္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ေၾကာ္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ပါ ေရာထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမး္နံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ ေလာင္းထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား ထည့္ပါ။

- ဟင္းခတ္မူန္႕ထည့္၍ အေပါ့အငန္ ျမည္းပါ။

- မစိုမေျခာက္ကေလးခ်၍ သံုးေဆာင္းပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္ သံုးပါ။

No comments:

Post a Comment