ပန္းေဂၚဖီသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပန္းေဂၚဖီ = ၁ပြင့္
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပန္းေဂၚဖိကို မက်က္တက်က္ျပဳတ္ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ စိမ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္သုပ္စားပါ။
- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီးထည့္ပါ။
ပဲျပားသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲျပား = ၂ျပား
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂ဥ
ေဂၚဖီ = ၁၀က်ပ္သား
သို႔မဟုတ္ သခြားသီး = ၁လံုး
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲျပားကို ႏွစ္ပုိင္းပုိင္း၊ အစိတ္ကေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျပီး အေပါ့အငန္ႏွင့္ နႏြင္းမူန္႕ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီပူျဖင့္ ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။
- ေဂၚဖိ သို႔မဟုတ္ သခြားသီးတစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ပဲျပားေၾကာ္ကို သင့္ေတာ္ရုံ လွီးျဖတ္၍ ေဂၚဖီ သို႔မဟုတ္ သခြားသီးထည့္၊ ဆီခ်က္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- နံနံပင္ကို သင့္ေတာ္ရုံျဖတ္၍ အေပၚမွ ျဖဴးလုိက္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တုိ႔ကိုလည္း ျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးမူန္႕၊ သို႔မဟုတ္ ငရုတ္သိးစိမ္းထည့္၍ စားေသာက္ႏုိင္ပါသည္။
ဘဲဥျပဳတ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဘဲဥ = ၂လံုး
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဘဲဥကို ျပဳတ္၍ အခြံသင္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ အစိတ္ကေလးမ်ား စိတ္ပါ။
- လွီးထာေးသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ဆားထည့္၍ ဆီစိမ္းဆမ္းျပီး ဖြဖြသုပ္စားပါ။
ဘဲဥပဲၾကာဆံသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဘဲဥ = ၂လံုး
ပဲၾကာဆံ = ၁၀က်ပ္သား
အာလူး = ၂လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဘဲဥကိုျပဳတ္၍ အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ပဲၾကာဆံကို ျပဳတ္ျပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
- အာာလူးကိုလည္း ျပဳတ္၍ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- အားလံုးေရာထည့္ျပီး ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ထည့္၍ သုပ္စားပါ။ ကေလးမ်ား အလြန္ႏွစ္သက္ပါသည္။
ပဲျပဳဳတ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲျပဳတ္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲျပဳတ္ထဲသို႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ အနည္းငယ္ကို ဆီႏွင့္နယ္၍ သုပ္စားပါ။
ပဲကတၱီပါသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ပဲကတၱီပါျပဳတ္ = ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး
ဆား = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ပဲကတၱပါျပဳတ္ျပီးသားကို ပန္ကန္တြင္ထည့္ပါ။ (အစိမ္းဆုိပါက ဆားရည္ျဖင့္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ)
- ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္စင္ေဆးထားပါ။
- ထို႔ေနာက္ ပဲကတၱိပါထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဆီရႊဲရႊဲဆမ္း၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား သင့္ေတာ္ရုံထည့္ျပီး ေရာနယ္သုပ္ပါ။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္သူမ်ား သံပရာသီး အနည္းငယ္ညွစ္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
- သက္သက္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ အလြန္လြယ္ကူျပိး အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစေသာ ဟင္းတစ္မည္အျဖစ္ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။
ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သေဘၤာသီးစိမး္ = ၁လံုး
ေျမပဲ = ၁ထုပ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနညး္ငယ္
ဟင္းခတ္မူန္က = အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္အေကာင္ = ၅က်ပ္သား
ထန္းလ်က္ = ၄လံုး
ပဲသီး = အနည္းငယ္
ကန္စြန္းရြက္ = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- သေဘၤာသိးကို ေရေဆး၍ ျခစ္ထားပါ။
- ထံုးရည္ျဖင့္ အနည္းငယ္စိမ္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ငရုတ္ဆံုထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ထန္းလ်က္၊ ေျမပဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငရုတ္သီးစိမး္တုိ႔ ေရာထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ျပီးလွ်င္ သေဘၤာသီးျခစ္ျပီးသား ေရာထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ထုိအထဲသို႔ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သံပရာသီးကို ညွစ္၍ထည့္ပါ။ ဖြဖြေလး ေရာေထာင္းပါ။
- ပဲသီးစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္ တုိ႔ျဖင့္ထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။
အဘိုးၾကီးလက္ဖက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
လက္ဖက္ရြက္ႏုိ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၁၀က်ပ္သား
ႏွမ္းေလွာ္ = ၅က်ပ္သား
ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ပုစြန္ေျခာက္(အေကာင္) = ၅က်ပ္သား
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေရွးဦးစြာ လက္ဖက္ကို သံပရာသီးရည္ ဆားတုိ႔ျဖင့္ နာနာနယ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ အရည္မ်ား စင္ေအာင္ညွစ္ထုတ္ပါ။
- ရလာေသာ လက္ဖက္မ်ားကို ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္၍ ေထာင္းပါ။
- ထုိထဲသို႔ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မ်ားကို ထည့္၍ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
- ေထာင္းျပီးသားမ်ား ဆယ္ယူျပီး ဆီျဖင့္စိမ္ပါ။
- ျပီးေနာက္ ျပင္မည့္ပန္ကန္ထဲသို႕ လက္ဖက္ တစ္ပံု၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ပံု၊ ႏွမ္းေလွာ္တစ္ပံု၊ ေျမပဲတစ္ပံုစီထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္၍ ရပါျပီ၊ အသက္ၾကီးသူမ်ား တျမံဳ႕ျမံဳ႕ႏွင့္ အလြန္ၾကိဳက္ေသာ လက္ဖက္ ျဖစ္ပါသည္။
မိတ္ဆံုလက္ဖက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
လက္ဖက္သားႏုနု = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ကုလားပဲျခမ္းေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ပဲျခမ္းၾကီးေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား
ႏွမ္း = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ပုစြန္ေျခာက္(အေကာင္) = ၂၀က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အစိမ္းပိုေကာင္း) = ၃လံုး
သံပရာသီး = ၁လံုး
ဆီိ = ၅က်ပ္သား
ဆား = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ေဂၚဖီ = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- လက္ဖက္အသားကို သံပရာရည္၊ ဆားတုိ႔ျဖင့္ နယ္ျပီး ညွစ္ထုတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားအနည္းငယ္ထည့္၍ ဆီစိမ္ထားပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး လွီးထားပါ။
- ျပီလွ်င္ လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ၊ ဆီစိမ္ထားေသာ လက္ဖက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲျခမး္ေၾကာ္မ်ား၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္တုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္သုပ္ပါ။
- ငရုတ္သီးစိမး္ထည့္၍ သုပ္ပါ။
- ဆီလုိလွ်င္ ဆီအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ပါ။
- အေပါင္းအသင္း။ ေဆြမ်ိဳးမ်ားဆံုလဆင္ သုပ္၍စားပါက အလြန္ခံတြင္း ေတြ႕ေစပါသည္။
မိုးက်လက္ဖက္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ျပဳတ္ျပီးသား = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ႏွမ္းေလွာ္ = ၅က်ပ္သား
ပဲျခမး္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ပဲၾကိးေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ေျမပဲေလွာ္ = ၅က်ပ္သား
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ဆား = အနည္းငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၂လံုး
သံပရာသီး = ၁လံုး
ျပဳလုပ္ပံု -
- ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ကို မန္က်ည္းသီးႏွစ္ျဖင့္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးလွီးထားပါ။
- ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္း။ ပဲျခမ္း၊ ပဲၾကီး၊ ေျမပဲေလွာ္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ဆီဆမ္း၊ ဆားထည့္ျပီး သံပရာရည္ညွစ္ျပီး သံုးေဆာင္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။

Wednesday, 10 November 2010
အသုပ္စံုႏွင့္ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment