ဤေနရာသည္ ဗုဒၶဘုရား၏ ေမတၱာရိပ္ေအာက္တြင္ တည္ရွိပါေသာေၾကာင့္ ေမတၱာရိပ္သို႔ လာေရာက္ခုိလူံရင္း အလည္အပတ္ ၾကြေရာက္လာၾကေသာ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး ေအးခ်မ္းသာယာၾကပါေစရွင္။
http://api.ning.com/files/bHmmkW-XxGLQN9yR1WXwM7O1jOooBj0ATQasYiGZcJYzT0d2lrE1J9qEhMfqfRVkukdniN63bkOYVZYa9iYcLY2YRiQVhTka/MTY2.gif

Wednesday, 10 November 2010

အသုပ္စံုႏွင့္ပတ္သက္၍

ပန္းေဂၚဖီသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပန္းေဂၚဖီ = ၁ပြင့္

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ႏွမ္းေလွာ္ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပန္းေဂၚဖိကို မက်က္တက်က္ျပဳတ္ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ စိမ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္သုပ္စားပါ။
- အခ်ဥ္ၾကိဳက္လွ်င္ သံပရာသီးထည့္ပါ။


ပဲျပားသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲျပား = ၂ျပား

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂ဥ

ေဂၚဖီ = ၁၀က်ပ္သား

သို႔မဟုတ္ သခြားသီး = ၁လံုး

နံနံပင္ = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ပဲမူန္႕(အက်က္) = အနည္းငယ္

မန္က်ည္းရည္ = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲျပားကို ႏွစ္ပုိင္းပုိင္း၊ အစိတ္ကေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျပီး အေပါ့အငန္ႏွင့္ နႏြင္းမူန္႕ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဆီပူျဖင့္ ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ပါ။

- ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။

- ေဂၚဖိ သို႔မဟုတ္ သခြားသီးတစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ပဲျပားေၾကာ္ကို သင့္ေတာ္ရုံ လွီးျဖတ္၍ ေဂၚဖီ သို႔မဟုတ္ သခြားသီးထည့္၊ ဆီခ်က္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပဲမူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ထည့္ျပီး ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။

- နံနံပင္ကို သင့္ေတာ္ရုံျဖတ္၍ အေပၚမွ ျဖဴးလုိက္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တုိ႔ကိုလည္း ျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။

- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးမူန္႕၊ သို႔မဟုတ္ ငရုတ္သိးစိမ္းထည့္၍ စားေသာက္ႏုိင္ပါသည္။


ဘဲဥျပဳတ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ဘဲဥ = ၂လံုး

ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ဘဲဥကို ျပဳတ္၍ အခြံသင္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ အစိတ္ကေလးမ်ား စိတ္ပါ။

- လွီးထာေးသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ႏွင့္ ဆားထည့္၍ ဆီစိမ္းဆမ္းျပီး ဖြဖြသုပ္စားပါ။


ဘဲဥပဲၾကာဆံသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ဘဲဥ = ၂လံုး

ပဲၾကာဆံ = ၁၀က်ပ္သား

အာလူး = ၂လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၂လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- ဘဲဥကိုျပဳတ္၍ အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။

- ပဲၾကာဆံကို ျပဳတ္ျပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။

- အာာလူးကိုလည္း ျပဳတ္၍ ပါးပါးလွီးထားပါ။

- အားလံုးေရာထည့္ျပီး ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီခ်က္တုိ႔ထည့္၍ သုပ္စားပါ။ ကေလးမ်ား အလြန္ႏွစ္သက္ပါသည္။


ပဲျပဳဳတ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲျပဳတ္ = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲျပဳတ္ထဲသို႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ အနည္းငယ္ကို ဆီႏွင့္နယ္၍ သုပ္စားပါ။


ပဲကတၱီပါသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ပဲကတၱီပါျပဳတ္ = ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ = ၃လံုး

ဆား = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- ပဲကတၱပါျပဳတ္ျပီးသားကို ပန္ကန္တြင္ထည့္ပါ။ (အစိမ္းဆုိပါက ဆားရည္ျဖင့္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ)

- ၾကက္သြန္နီ သံုးလံုးကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစင္စင္ေဆးထားပါ။

- ထို႔ေနာက္ ပဲကတၱိပါထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ဆီရႊဲရႊဲဆမ္း၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား သင့္ေတာ္ရုံထည့္ျပီး ေရာနယ္သုပ္ပါ။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္သူမ်ား သံပရာသီး အနည္းငယ္ညွစ္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။

- သက္သက္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ အလြန္လြယ္ကူျပိး အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစေသာ ဟင္းတစ္မည္အျဖစ္ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။


ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းသုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

သေဘၤာသီးစိမး္ = ၁လံုး

ေျမပဲ = ၁ထုပ္

ငရုတ္သီးစိမ္း = အနညး္ငယ္

ဟင္းခတ္မူန္က = အနည္းငယ္

ပုစြန္ေျခာက္အေကာင္ = ၅က်ပ္သား
ထန္းလ်က္ = ၄လံုး

ပဲသီး = အနည္းငယ္

ကန္စြန္းရြက္ = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၂လံုး

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- သေဘၤာသိးကို ေရေဆး၍ ျခစ္ထားပါ။

- ထံုးရည္ျဖင့္ အနည္းငယ္စိမ္ပါ။

- ထုိ႔ေနာက္ ငရုတ္ဆံုထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ထန္းလ်က္၊ ေျမပဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငရုတ္သီးစိမး္တုိ႔ ေရာထည့္၍ ေထာင္းပါ။

- ျပီးလွ်င္ သေဘၤာသီးျခစ္ျပီးသား ေရာထည့္၍ ေထာင္းပါ။

- ထုိအထဲသို႔ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕တုိ႔ ထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ သံပရာသီးကို ညွစ္၍ထည့္ပါ။ ဖြဖြေလး ေရာေထာင္းပါ။

- ပဲသီးစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္ တုိ႔ျဖင့္ထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါသည္။


အဘိုးၾကီးလက္ဖက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

လက္ဖက္ရြက္ႏုိ = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၁၀က်ပ္သား

ႏွမ္းေလွာ္ = ၅က်ပ္သား

ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ဆား = အနည္းငယ္

သံပရာသီး = ၁လံုး

ပုစြန္ေျခာက္(အေကာင္) = ၅က်ပ္သား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ျပဳလုပ္ပံု -

- ေရွးဦးစြာ လက္ဖက္ကို သံပရာသီးရည္ ဆားတုိ႔ျဖင့္ နာနာနယ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ အရည္မ်ား စင္ေအာင္ညွစ္ထုတ္ပါ။

- ရလာေသာ လက္ဖက္မ်ားကို ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္၍ ေထာင္းပါ။

- ထုိထဲသို႔ ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မ်ားကို ထည့္၍ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။

- ေထာင္းျပီးသားမ်ား ဆယ္ယူျပီး ဆီျဖင့္စိမ္ပါ။

- ျပီးေနာက္ ျပင္မည့္ပန္ကန္ထဲသို႕ လက္ဖက္ တစ္ပံု၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ပံု၊ ႏွမ္းေလွာ္တစ္ပံု၊ ေျမပဲတစ္ပံုစီထည့္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္၍ ရပါျပီ၊ အသက္ၾကီးသူမ်ား တျမံဳ႕ျမံဳ႕ႏွင့္ အလြန္ၾကိဳက္ေသာ လက္ဖက္ ျဖစ္ပါသည္။


မိတ္ဆံုလက္ဖက္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

လက္ဖက္သားႏုနု = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ကုလားပဲျခမ္းေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ပဲျခမ္းၾကီးေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ေျမပဲ = ၅က်ပ္သား

ႏွမ္း = ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ပုစြန္ေျခာက္(အေကာင္) = ၂၀က်ပ္သား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး (အစိမ္းပိုေကာင္း) = ၃လံုး

သံပရာသီး = ၁လံုး

ဆီိ = ၅က်ပ္သား

ဆား = အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္

ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္

ေဂၚဖီ = အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု -

- လက္ဖက္အသားကို သံပရာရည္၊ ဆားတုိ႔ျဖင့္ နယ္ျပီး ညွစ္ထုတ္ပါ။

- ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆားအနည္းငယ္ထည့္၍ ဆီစိမ္ထားပါ။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး လွီးထားပါ။

- ျပီလွ်င္ လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ၊ ဆီစိမ္ထားေသာ လက္ဖက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲျခမး္ေၾကာ္မ်ား၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္တုိ႔ ထည့္ျပီး ေရာနယ္သုပ္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမး္ထည့္၍ သုပ္ပါ။

- ဆီလုိလွ်င္ ဆီအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ပါ။

- အေပါင္းအသင္း။ ေဆြမ်ိဳးမ်ားဆံုလဆင္ သုပ္၍စားပါက အလြန္ခံတြင္း ေတြ႕ေစပါသည္။


မိုးက်လက္ဖက္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -

ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ျပဳတ္ျပီးသား = ၅က်ပ္သား

ၾကက္သြန္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ႏွမ္းေလွာ္ = ၅က်ပ္သား

ပဲျခမး္ေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ပဲၾကိးေၾကာ္ = ၅က်ပ္သား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ေျမပဲေလွာ္ = ၅က်ပ္သား

ဆီ = ၅က်ပ္သား

ဆား = အနည္းငယ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး = ၂လံုး

သံပရာသီး = ၁လံုး

ျပဳလုပ္ပံု -

- ဒန္႕ကြ်ဲရြက္ကို မန္က်ည္းသီးႏွစ္ျဖင့္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးလွီးထားပါ။

- ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ႏွမ္း။ ပဲျခမ္း၊ ပဲၾကီး၊ ေျမပဲေလွာ္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္၍ သုပ္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ဆီဆမ္း၊ ဆားထည့္ျပီး သံပရာရည္ညွစ္ျပီး သံုးေဆာင္ပါ။

- အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ စားသံုးႏုိင္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment