သၾကားပင္
ရုကၡေဗ၏အမည္ - အားစရပ္ဆာပုိတာ
သၾကားပင္သည္ သရက္ပင္၊ မရမ္းပင္ကဲ့သို႔ ပင္ေစာကမ်ိဳးျဖစ္သည္။ အသီး၏ အရသာမွာ သၾကားကဲ့သို႔ ခ်ိဳေသာေၾကာင့္ သၾကားသီး၊ သၾကားပင္ဟု ေခၚၾကသည္။ သၾကားပင္သည္ အပူပိုင္ ေဒသတြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ အပင္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ျမန္မာနုိင္ငံ၌ ယခုအခါ အမ်ားအျပား စုိက္ပ်ိဳးၾကသည္။
သၾကားပင္သည္ အျမဲ စိမ္းလန္းေသာ အပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ ေပ ၃၀ မွ ၆၀ အထိ ျမင့္တတ္သည္။ အရြက္သည္ အစိမး္ရင့္ေရာင္ ေျပာင္ေခ်ာေခ်ာေန၍ အရင္း ရူးကာ ထိပ္၀ုိင္းကားသည္။ အသီးသည္ အခ်င္း ၃-လက္မခန္႕ လံုး၀ုိင္းေသာ သဏၭာန္ရွိ၍ အာလူး အႏြမ္းေရာင္ႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူ၏။ အေပၚခြံပါး၍ အတြင္း၌ ေျပာင္ေခ်ာမည္းနက္ေသာ အေစ့ ႏွစ္ေစ့ သံုးေစ့ ပါရွိသည္။ မွည့္ေသာအခါ အသားသည္ ညိဳေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ အေရာင္ရွိ၍ ႏူးညံ႕ျပီး ခ်ိိဳျမိန္ေသာ အရသာရွိသည္။ အနံ႕ခ်ိဳေမႊးသည္။ အနံ႕အရသာ ထူးေသာေၾကာင့္ ျမန္မာမင္းမ်ား လက္ထက္က ဘုရင္မ်ား စားသံုးရန္ သီးသန္႕စုိက္ပ်ိဳး၍ တုိငး္သူျပည္သားမ်ား စားသံုးက ၾကီးေလးေသာ ျပစ္ဒဏ္ ခံရေၾကာင္း အဆုိရွိခဲ့သည္။
သၾကားပင္မွ အေစးကို လူတုိ႔ စးသံုးသည့္ “ခ်ဴအင္ဂမ္း”ေခၚေသာ ကပ္ေစးႏွဲ ျပဳလုပ္ရာ၌ အသံုးျပဳၾကသည္။
ျမန္မာေဆးက်မ္း အလုိအရ သၾကားသီးသည္ အသားအေရခန္းေျခာက္ေသာ ေရာဂါ၊ သုတ္ဓာတ္ပ်က္ေသာ ေရာဂါ၊ သည္းေခ် ေနာက္က်ိေသာ ေရာဂါ၊ ႏွလံုးကို ေလ၀င္၍ ဆာေလာင္ေသာ ေနာက္က်ိေသာ ေရာဂါ၊ စိတ္မတည္ျငိမ္ျခင္း၊ ရူးသြပ္ျခင္းေရာဂါမ်ားကို ခ်မ္းသာေစတတ္သည္ဟု ပါရွိသည္။
No comments:
Post a Comment