ျမန္မာအမည္ - သီးပင္
ရုကၡေဗဒအမည္ - ၀ဖားရုိးနီးယား အဲလီဖန္တမ္
သနပ္ခါးေခါက္ႏွင့္ ဆင္တူရုိးမွား တူေသာ သီးေခါက္ရရွိသည့္ သီးပင္သည္ သနပ္ခါး၊ ေရွာက္၊ သံပရာ၊ ဥသွ်စ္တို႔ႏွင့္ မ်ိဳးရင္းတူ အပင္ျဖစ္သည္။
ျမန္မာနုိင္ငံ မုိးပါးေရရွားေဒသမ်ားတြင္ စားသံုးသီးႏွံပင္အျဖစ္ စုိက္ပ်ိဳးၾကသည္။ သီးပင္သည္ သနပ္ခါးပင္ႏွင့္ ဆင္တူေသာ္လည္း ပုိ၍ အပင္ၾကီးသည္။ လွပ၍ စိန္းလန္း စုိျပည္သည္။ ရြက္ေၾကြပင္မ်ိဳး ျဖစ္ျပီး ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္သည္။ သို႔ေသာ္ ပင္စည္တုိ၍ လံုးပတ္ ၂-ေပ မွ ၄-ေပအထိရွိျပီး အျမင့္ေပ-၃၀ မွ ၄၀-အထိ ျမင့္တတ္သည္။ သီးပင္၏ အကိုင္းအလက္မ်ားတြင္ ဆူးမ်ားရွိသည္။ သီးရြက္သည္ ရြက္လက္တစ္ခုတြင္ ဆုိင္၍ ထြက္ၾကေသာ ရြက္ျမႊာ တစ္စံုမွ ေလးစံုအထိ ပါရွိတတ္သည္။ ရြက္လတ္ရုိးတံ၏ ေဘးတစ္ဘက္တစ္ခ်က္တြင္ ေသးငယ္ေသာ အရြက္ကေလးမ်ားႏွင့္ တူသည့္ လည္ေတာင္မ်ား ပါရွိသည္။ ရြက္လက္မ်ားသည္ တစ္ခ်က္ေက်ာ္ တစ္ရြက္က် လႊဲ၍ ထြက္သည္။
သီးပင္၏ ပြင့္ခ်ပ္သည္ ေသးငယ္၍ အသြား ၅-ခု ပါရွိသည္။ ပြင့္ထတ္သည္မ်ားေသာအားျဖင့္ ငါးခုရွိျပီးလွ်င္ ျပည့္ေနသည့္ ၀တ္ဆံတံ ၁၁-ခု မွ ၁၂-ခုထိ ရွိသည္။ အပြင့္မ်ားသည္ အကိုင္းမ်ားမွ ျဖစ္ေစ၊ အရြက္ရင္းမွျဖစ္ေစ ပြင့္ေသာ ပန္းခိုင္မ်ား ျဖစ္သည္။
သီးသီးသည္ ဥသွ်စ္သီးအငယ္စား သုိ႔မဟုတ္ ပန္းသီး အရြယ္ခန္႕ ရွိသည္။ ဥသွ်စ္သီးကဲ့သို႔ပင္ အခြံမာ၍ ထူသည္။ အသီး၏ အတြင္းသာသည္ ေပ်ာ့၍ အေစ့မ်ားသည္။ အေစ့သည္ ရွည္လွ်ားလ်ား ပံုသဏၭာန္ ရွိသည္။ အသီး၏ အတြင္းသားကို စားသံုးၾကသည္။
အသီးသီးကို အသီးေသ၍ ခ်ဥ္ေသာ အမ်ိဳးဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးခြဲႏုိင္သည္။ အသီးမွည့္ အတြင္းမွအသား အႏွစ္ကို ထန္းလ်က္၊ သၾကားတုိ႔ႏွင့္ ေရာ၍ စားသံုးၾကသည္။ ဥသွ်စ္ေဖ်ာ္ရည္ကဲ့သို႔ အေဖ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္လည္း သံုးေဆာင္ႏုိင္သည္။ ေကာင္းစြာ မမွည့္ေသးေသာ အသီးရင့္မ်ားကို ဆားရည္စိမ္၍ လည္းေကာင္း ခ်ပ္တနီးျပဳလုပ္၍ လည္းေကာင္း စားသံုးႏုိင္သည္။ သီးသီးသည္ လန္းဆန္းေသာ သတၱိရွိသျဖင့္ အားေဆးအျဖစ္လည္း စားသံုးၾကသည္။ မမွည့္ေသးေသာ အသီးကို ခ်ုဳပ္ေဆးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ႏွလံုးေဆးအျဖစ္လည္းေကာင္း အသံုး၀င္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ဥသွ်စ္သီးအစား သီးသီးကို အသံုးျပဳနုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။ သြားဖံုး ေရာဂါ၊ လည္ေခ်ာင္းေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း ေဆးဖက္၀င္သည္ဟု ဆုိၾကသည္။
သီးသီး၏ အတြင္းသားမ်ား အေစ့မ်ား၏ အာဟာရဓာတ္ၾကြယ္၀မူမွာ မီလီဂရမ္အားျဖင့္ ေရ-၆၉ ဒသမ ၅၊ ပရုိတင္း ၇ ဒသမ ၉၊ ေဖာ့ဖရပ္စ္ ၀ ဒသမ ၁၁၊ သံ ၀ ဒသမ ၆၊ ဗီတာမင္စီ ၂ ဒသမ ၀ ပါရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္နဳန္းသည္ မမွည့္ေသးေသာ အသီးမ်ားတြင္ ရ ဒသမ ၆ ရာခုိင္ႏူန္းမွ အသီးမွည့္မ်ားတြင္ ၂ ဒသမ ၃ ရာခိုင္နူန္းအထိ ေလ်ာ့နည္းသြားသည္။
သီးသီး အတြင္းသားကုိ ေက်ာက္ေက်ာ(ဂ်ယ္လီ) လည္း ျပဳလုပ္ၾကရာ ပန္းသီးဂ်ယ္လီ အနံ႕မ်ိဳးႏွင့္ တူသည္။

Saturday, 30 October 2010
သီးပင္
အမ်ဳိးအစား/က႑
ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment