ျမန္မာအမည္ - သဖန္း
သဖန္းပင္သည္ ေညာင္ပင္၊ ခေအာင္းပင္တုိ႔ႏွင့္ မ်ိဳးရင္းတူအပင္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ သဖန္းပင္သည္ ပင္ငယ္မ်ိဳးမွ ေပ ၄၀-ခန္႕အထိ ျမင့္ေသာ အပင္ၾကီးမ်ိဳးအထိ မ်ိဳးကြဲမ်ားစြာ ရွိသည္။ အထင္ရွားဆံုး သဖန္းပင္မွာ ေညာင္သဖန္းမ်ိဳးႏွင့္ ေရသဖန္းမ်ိဳးတုိ႔ ျဖစ္ၾကသည္။
သဖန္းပင္ကို ျမန္မာနုိင္ငံတြင္ ေရနီးစပ္ရာ ေဒသမ်ား၌ ေတြ႕ရွိရတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သဖန္းပင္ရုိးရုိးကို ေရသဖန္းဟုလည္း ေခၚၾကသည္။
ေရသဖန္းသည္ အျမဲစိမ္းလန္းေသာ အပင္ငယ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ၅-ေပ မွ ၈-ေပအထိ ျမင့္တတ္သည္။ ေရနိးကမ္းစပ္တြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။
သေဘၤာသဖန္းသည္ ပင္ပ်ပ္သစ္ပင္ငယ္မွ အပင္ၾကီးမ်ိဳးအထိ ရွိသည္။ ၁၅-ေပ မွ ေပ-၃၀ခန္႕အထိ ျမင့္တတ္သည္။ ၎မွာ ရြက္ေၾကြပင္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ သေဘၤာသဖန္းသည္ မုိးအနည္းငယ္သာ၍ ေရမ၀ပ္သည့္ ႏွဳန္းဆန္ေျမပြမ်ိဳးတြင္ ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္း၍ ျမန္မာနုိင္ငံ အထက္ပုိင္းရွိ မိုးပါးေသာ အရပ္ေဒသတို႔တြင္သာ စုိက္ပ်ိဳ ျဖစ္ထြန္းသည္။
ဆင္သဖန္းပင္သည္ ပင္ငယ္မ်ိဳးျဖစ္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တနသၤာရီတုိင္းမွအပ ေနရာအႏွံ႕အျပားတြင္ ေတြ႕ရွိႏုိင္သည္။
သဖန္းသီးမ်ားမွာ မ်ိဳးကိုလုိက္၍ အရြယ္အစား အမ်ဳိးမ်ိဳးရွိသည္။ ဇီးျဖဴသီး အရြယ္မွ သစ္ေတာ္သီး အရြယ္အထိ ရွိသည္။ အေရာင္အေသြးမွာလည္း နက္ျပာ၊ အနီ၊ အစိမ္း၊ အ၀ါေရာင္မ်ား အျဖစ္ေတြ႕ရသည္။ သဖန္းသီး၏ ထူးျခားခ်က္ တစ္ရပ္မွာ ယင္းသည္ သစ္သီးဟု အမည္တြင္ေစကာမူ စင္စစ္အားျဖင့္ သစ္သီးမဟုတ္ေပ။ အပြင့္ကေလးမ်ားကို ဖံုးအုပ္ ကာကြယ္ထားသည့္ အပြင့္အိမ္မ မွ်သာ ျဖစ္ေခ်သည္။ အသီးအစစ္သည္ ထုိအပြင့္ အိမ္အတြင္းရွိ အေစ့မ်ားေခၚေသာ အရာ ျဖစ္သည္။
သဖန္းပင္မ်ားကို အကိုင္းျဖတ္ စိုက္နည္းျဖင့္ အလြယ္တကူ မ်ိဳးပြားယူနုိင္သည္။ သဖန္းသီးမွ ညွစ္ယူရရွိေသာ အရည္ကို လူတုိ႔စားသံုးရန္ ျဖစ္ေစ၊ အ၀တ္အထည္ ဆုိးေဆးအျဖစ္ ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳၾကသည္။
သဖန္းရြက္ကို ဆင္စြယ္မ်ား အေရာင္ထြက္ေစရန္ ပြတ္တုိက္ရာ၌ အသံုး၀င္သည္။ သဖန္းေခါက္ ကိုလည္း ၾကိဳးအျဖစ္ က်စ္၍ သံုးႏုိင္သည္။
ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလုိအရ သဖန္းသည္ ဖန္၏။ ေအး၏။ ႏူတ္ကို ျမိန္ေစ၏။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစတတ္၏။ ေသြးကို ပ်က္ေစတတ္၏။ ၀ေစတတ္၏။ ပိုးကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ရတၱပိန္နာ၊ မူးေ၀ေသာ ေရာဂါ၊ ကိုယ္ပူနာတုိ႔ကို ႏုိင္။ ေရငန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစ၏။
သဖန္းသီး၏ အာဟာရတန္ဖုိးသည္ သဖန္းသီး တစ္ေပါင္လွ်င္ ကယ္လုိရီ-၁၅၀၀ ပါရွိသျဖင့္ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ အသီးျဖစ္သည္။ သဖန္းသီးတြင္ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္ ၇၄ ဒသမ ၂၊ေရ-၁၈ ဒသမ ၈၊ ပရုိတင္း ၄ ဒသမ ၃၊ အဆီ ၀ ဒသမ ၃၊ ျပာဓာတ္ ၂ ဒသမ ၄ ရာႏူန္းအသီးသီး ပါရွိသည္။
သဖန္းသီး စိမ္းကို ဆားရည္စိမ္ အမွည့့္ကို နဂိုအတုိင္း သုိ႔မဟုတ္ ယိုထုိး၍ ျဖစ္ေစ အေျခာက္လွန္း၍ ျဖစ္ေစ စားသံုးႏုိင္သည္။ သဖန္းရြက္ကိုလည္း ျပဳတ္၍ သုပ္စားျခင္း၊ ဟင္းခ်က္၍ စားျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

Saturday, 30 October 2010
သဖန္းပင္
အမ်ဳိးအစား/က႑
ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment