ၾကက္သားသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္သားႏုႏု = ႏွစ္ဆယ္ၾကက္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄-လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ = ၁လံုး
ခ်င္း = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး နႏြင္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ျဖင့္နယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္း အနည္းငယ္ထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။
- ၾကက္သားႏူးလွ်င္ ဆယ္ျပီး အသားႏႊင္ပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား ေရာထည့္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သံပရာသီး၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္ထည့္၍ သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ လွီး၍ ထည့္သုပ္ပါ။
ၾကက္ေၾကာ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္သားနုႏု = ႏွစ္ဆယ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ဆီ (ၾကက္ေၾကာ္ရန္) = အနည္းငယ္
သံပရာသီး = ၁လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္သားကို ေရေဆး၊ ဆား နႏြင္းႏွင့္ ဟင္းခတ္မူန္႕ျဖင့္ နယ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆီပူအုိးထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
- ေၾကာ္ျပီးၾကက္သားမ်ားကို အသားႏႊင္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားႏွင့္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ေရာထည့္၊ သံပရာသီးညွစ္၊ ဆား ဟင္းခတ္မူန္႕ အနည္းငယ္စီထည့္၍ သုပ္ပါ။
- အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ေခါင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ေခါင္း = သံုးဆယ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၅လံုး
သံပရာသီး = ၁လံုး
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမး္ = အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး အေပၚအေရခြံမ်ား ခြာပါ။
- ၾကက္ေခါင္းကိုလည္း အေမႊးစင္ေအာင္ လုပ္ပါ။
- ထုိ႔ေနာက္ ႏွစ္ခုေရာ၍ ဆားႏွင့္ နႏြင္း အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။
- ျပဳတ္ျပီးၾကက္ေခါင္းကို အရွည္လုိက္ တံုးပါ။ ၾကက္ေျခေထာက္ကိုလည္း သံုးပုိင္းေလာက္ ပုိင္းျဖတ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီလွီးထည့္၊ ဟင္းခတ္မူန္႕ ငံျပာရည္၊ သံပရာသီး ေရွာက္ရြတ္တုိ႔ႏွင့္ ေရာနယ္သုတ္ပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္း ၾကိဳက္လွ်င္ ထည့္၍သုပ္ပါ။
- အခ်ဥ္အတြက္ ငရုတ္ဆီ အသံုးျပဳ၍လည္း ရပါသည္။
ၾကက္အသည္းအျမစ္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္အသည္းအျမစ္ = သံုးစံု
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
ေဂၚဖီ = တစ္ဆယ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္ဆီ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း = အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္အသည္းႏွင့္ အျမစ္မ်ားကို ေရစင္စြာေဆးျပီး ဆား နႏြင္မူန္႕တုိ႔ျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။
- အျမစ္ကို အရင္ျပဳတ္ပါ။ အျမစ္ ႏူးေလာက္မွ အသည္းထည့္၍ ျပဳတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ သုပ္စားရန္အတြက္ အတံဳးေသးေသးလွီးပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္ဆီမ်ား ထည့္၍သုပ္ပါ။
- ေရွာက္ရြက္အုပ္ပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ စားလွ်င္ ပုိေကာင္းပါသည္။
ၾကက္အေရခြံသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ၾကက္အေရခြံ = ႏွစ္ဆယ္သား
ၾကက္သြန္နီိ = ၄လံုး
ေဂၚဖီ = တစ္ဆယ္သား
ဟင္းခတ္မူန္႕ = အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
ေရွာက္သီး (သုိ႔) သံပရာသီး = အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္ = အနည္းငယ္
ငရုတ္သိီးစိမ္း = အနည္းငယ္
နႏြင္း = အနည္းငယ္
ဆား = အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ၾကက္အေရခြံမ်ားကို အေမြးစင္စြာႏူတ္ျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ နႏြင္းတုိ႔ျဖင့္ နယ္ျပီး ျပဳတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ကတ္ေၾကးျဖင့္ ခပ္ေသးေသးညွပ္ပါ။
- လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ဟင္းခတ္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ေရွာက္သီးညွစ္၍ သုပ္ပါ။
- အေပၚမွ ေရွာက္ရြက္ပါးပါးလွီး၍ အုပ္ပါ။
- အစပ္အတြက္ ငရုတ္သီး ထည့္စားပါ။

Wednesday, 3 November 2010
ၾကက္သားဟင္းလ်ာႏွင့္ ပတ္သက္၍
အမ်ဳိးအစား/က႑
စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment